Aukjeshobbys

De Westzijde toen en nu

We gaan een wandeling maken door de Westzijde van weleer. Aan het eind van de negentiende eeuw, was de Westzijde een voorname straat met statige villa’s en herenhuizen waar de fabrikanten en de notabelen woonden. Hij werd vanwege de deftige uitstraling de fluwelen straat genoemd.

Helaas is daar weinig van over. Als je de moeite neemt om vanaf de lelijke onderkant van de winkels naar boven te kijken, zie je nog iets van de oude grandeur.

In de twintigste eeuw veranderden de panden geleidelijk in kantoren en winkels. In de jaren vijftig was het nog een mooie winkelstraat met enige allure. Hier kon men toen goed terecht voor kleding. De Duif was een chique kledingzaak voor dames, deze zat op de hoek van de Westzijde en Vinkenstraat. Was je zelf handig in het maken van kleding dan ging je naar de stoffenzaak hiertegenover, waar de winkel van Snoek gevestigd was. Hier zit nu de ijssalon van Goeman.

 

De heren konden terecht bij de modezaak van Hofstee en Nic van de Velde, voor baby’s en kleuters was er de Ooievaar op de hoek van de Zeemanstraat. De kleding was niet compleet zonder een mooie pet of hoed. De dames konden goed slagen bij de hoedenwinkel van de dames Offerman en de heren gingen naar Meerhoff. Voor schoenen ging je naar De Zaanlandse schoenhandel van familie de Vries.

In een prachtig groot gebouw was het warenhuis van Bischoff gevestigd. Hier was kleding te koop en andere textiel. Het bijzondere was dat je met de lift naar de tweede etage kon. Heel modern in die tijd. Ik herinner me ook de winkel van Klein, later Mulder, die van alles verkocht op het gebied van servies, glaswerk en tassen. Allemaal van hoge kwaliteit en prachtig uitgevoerd. Men zou dat nu design noemen.

Nu zit er een winkel van Zeeman met een totaal andere uitstraling.

 

Er tegenover veranderden de statige panden in het kantoor van Albert Heijn met beneden de supermarkt. Als je er om zaterdagmiddag om vier uur in de winkel was, draaide het rad van fortuin.

Wanneer de wijzer stopte bij een afbeelding van een artikel, kreeg iedereen die op dat moment in de winkel was, dat artikel cadeau. Dat kon een pak koffie zijn, een cake of een pakje toastje.

Even terug, was de levensmiddelenwinkel van de Gruijter, met voor kinderen: Het snoepje van de week.

Op woensdagavond als de winkels gesloten waren, was de Westzijde het domein van de jongeren. Ze flaneerden door de straat. Op deze “billenavond”, stonden de jongens in de portieken om naar de voorbijgaande meisjes te fluiten. Het waren eind jaren vijftig vooral de “vetkuiven” en de petticoats. Rock and Roll in de Westzijde.

 

Zogenaamd fatsoenlijke jongeren gingen daar niet naar toe. In dagblad de Typhoon stonden kenningsmakings advertenties, waar om duidelijk te maken dat men een net persoon zocht: “Geen Westzijde-type” werd vermeld.

Het prachtige pand in Italiaanse stijl tussen de Heerengracht en het Wijnkanspad werd indertijd gebouwd voor de houthandelaar van Wessem. Lange tijd was hier de kamer van koophandel in gevestigd en later onder andere een kunsthandel, expositieruimte en kunstuitleen. Daarvoor was deze gevestigd in de synagoge op de Gedempte gracht, vandaar de naam Zienagoog.

Voor het gebouw, staat nog het monument ter nagedachtenis aan de verzetstrijders uit de tweede wereldoorlog: Hannie Schaft en Jan Bonekamp. 

We laten het bij deze wandeling door de Westzijde en denken met weemoed terug aan de tijd van weleer toen het een straat was met allure.

De fastfood "restaurants" met hun ongezonde aanbod, doen niet veel goeds voor het aanzien van de straat. Evenals de leegstand en de tijdelijke winkels met dumpgoederen.

Op 24 april 2017 maakte ik onderstaande foto's. Dat kostte me niet veel moeite. Een wandeling van vier minuten was voldoende om onderstaande impressie te maken.

foto Gemeente Zaanstad

Gelukkig is er in september 2017 begonnen met de herindeling van de Westzijde. Er is een nieuwe bestrating met gebakken klinkers aangelegd. Er zijn betere fietsenrekken geplaatst en plantenbakken met bomen. Ook staan er nieuwe lantarenpalen.

Op het stuk tussen de Vinkenstraat en Bullekerk (Parkstraat) mag men maximaal 30 km rijden.

Tussen het Ruijterveer en de Papenpadsloot wordt de gas-, en waterleiding vervangen en oude kabels verwijderd. Een deel van de riolering wordt vernieuwd.

Tas handgemaakt

Hopelijk komen er ook nieuwe hoogwaardige winkels. In de voormalige winkel van Prenetal (Westzijde 32) zit al een nieuwe modezaak: Fashion Café.

 

En op 9 maart opende: De Winkel (Westzijde 78) van stichting Enzo naast de Doopsgezinde kerk, waar je handgemaakte artikelen, zoals keramiek en textiel kan kopen. 

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!