Tsaar Peter beeld

Steun mijn website

Leuk dat je mijn website bezoekt. Mijn site kost geld voor onderhoud en beheer. Vind je dat mijn site in de lucht moet blijven? Bestel je wel eens iets via bol.com? Dat is mooi. Ik krijg een commissie van 3% van de aankoopsom als je via mijn linkjes bol.com besteld. Zo kan ik (een deel) van de kosten betalen.

Ja! Ik wil dat aukjeshobbys blijft bestaan en bestel voortaan via een link op de site. Ik ga nu naar bol.com.

Ik wil eerst meer informatie en ga naar  http://www.aukjeshobbys.nl/133528243

Het beeld kostte de burgemeester z'n kop

Het beeld van Tsaar Peter de Grote staat al meer dan honderd jaar op de Dam in Zaandam. Om precies te zijn sinds 1911. Het beeld werd destijds aan Zaandam geschonken door tsaar Nicolaas II van Rusland. De sociaal democraten van Zaandam moesten echter niets hebben van dit cadeau. Ze vonden die Nicolaas maar een despoot.

 

En erg origineel was het beeld overigens ook niet, want het is een replica van een beeld dat enkele jaren daarvoor in de Russische stad Poltava was geplaatst. De protesten van de SDAP hielpen uiteindelijk niet en het beeld werd onder grote belangstelling van de Zaanse bevolking met veel feestelijk vertoon op 2 mei onthuld.

Er waren 250 koorlieden die een tsaar Peter cantate zongen, dat door de organist Jan Zwart was gecomponeerd. De officiële onthulling werd gedaan door de Russische ambassadeur graaf Pahlen.

 

Toen het beeld geplaatst werd bleek dat de sokkel te klein was en het beeld er overheen stak. Dat werd op de dag van de onthulling gecamoufleerd door er takken groen omheen te draperen. Later is er een extra plateau op de sokkel geplaatst, waar het beeld op rust. En dat is nog steeds zo.

Een maand na de onthulling reist burgemeester Elias naar Rusland om tsaar Nicolaas II persoonlijk te bedanken. Zijn zeventienjarige zoon Maurits mag mee op reis en wordt daarvoor benoemd tot zijn particulier notaris. In het paspoort wordt de leeftijd van 17 jaar veranderd in 21. Op tien juni vertrekken ze samen met wethouder Latenstein naar Rusland.

Dat de burgemeester de leeftijd van zijn zoon had veranderd was niet zo slim. Het bedrog kwam uit en in de media werd hij beticht van valsheid in geschrifte.

 

De gemeenteraad kwam bij elkaar, de kranten bleven er maar over schrijven en uiteindelijk werden er vragen gesteld in de Tweede kamer. Er kwamen rechtszaken en burgemeester Elias werd veroordeeld tot een maand hechtenis. Er volgde een hoger beroep en uiteindelijk kreeg hij geen straf.

Animatie over tsaar Peter
Je fiets stallen rond het beeld en op de Dam mag niet meer.

De biografie van Tsaar Peter de Grote

Met de Pulitzerprijs bekroonde biografie van Peter de Grote. Dit is de beste en meest uitvoerige biografie over de Russische tsaar Peter de Grote. Robert K. Massie toont Peter in zijn jonge jaren en schetst zijn strijd om de macht en zijn pogingen om Rusland militair, technisch en cultureel tot een grote mogendheid te maken.

Klik hieronder op de link om het boek te bekijken.

Tsaar Peter de Grote

 

 

 

 

Ga met me mee terug in de tijd. Hoe zag de Dam er vroeger uit?

Klik hieronder op de link en je komt op de pagina: Een rondje Dam.

http://www.aukjeshobbys.nl/133528247

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

12.12 | 11:18

Reclame waarin een sullige man zijn moeder in haar overpeinzingen stoort met de zin : Onno heeft weer geen drukje gedaan.

...
06.12 | 21:30

Dag Aukje,

Wat een leuke verhalen! Wij hebben het café in Blesdijke gekocht en willen heel graag het boek kopen. En natuurlijk ben je welkom.

Margreet en Piet

...
05.12 | 23:29

Ben op zoek naar de reclame’onthoud de gezelligheid en vergeet de vlekken”. Was dat ook dash?

...
05.12 | 14:33

Ik heb Peter gekend we speelde vaak met Japie Rot in het westzijderveld. Ik zelf woonde op Willemstraat 19

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE