Madame Sylvia

Goudkoorts in Zaandam

Madame Sylvia

 

In 1930 zette een Oostenrijkse gravin Zaandam op stelten. Deze gravin heette Beck-Rzikowsky, maar noemde zich Madame Sylvia.

Ze vertelde dat ze helderziend was. In een visioen had ze gezien dat er in de bodem van Zaandam een schat van de 17e-eeuwse piraat Claes Compaen verborgen was.

 

Een krant in Berlijn had hier in 1929 aandacht aan besteed en daarna pakte de internationale pers het op.

 

Wonderlijk genoeg twijfelde niemand aan de woorden van de helderziende. De gravin met haar onafscheidelijke pothoed en bloemetjesjurk had een enorm charisma.

Het gemeentebestuur van Zaandam zat krap bij kas en hoopte in één keer uit de zorgen te zijn. Dat was waarschijnlijk de reden dat de burgemeester en wethouders van Zaandam in zee te gingen met een schatgraver.

 

De gevolgen van de economische crisis waren ook in de Zaanstreek merkbaar, de werkloosheid steeg.

De gemeentekas kon wel een extraatje gebruiken.

De goudkoorts werd nog eens aangewakkerd door de firma Voor den Paarlenhandel Sondheimer te Amsterdam, die burgemeester en wedhouders verzochten om als eerste in de gelegenheid te worden gesteld om eventueel gevonden juwelen te bekijken en te kopen.    

Op 18 april 1930 werd op aanwijzing van de Madame Sylvia de eerste schep in de grond gestoken. De plaats van handeling was het terrein achter de Zuiderkerkstraat, nabij het Plantsoen van het Verzet aan de A.F. de Savornin Lohmanstraat.

 

Zes werkloze grondwerkers werkten zich in het zweet, terwijl Madame Sylvia nerveus met haar laarzen door de modder stapte, wachtend op nadere mededelingen van gene zijde.

Naarmate de tijd verstreek groeide de spotzucht van de Zaankanters.

Maar plotseling was daar eind april 1930 het grote moment: uit een diepe kuil kwam een kluisje van 30 bij 30 centimeter te voorschijn.

Burgemeester Ter Laan.

Het openbreken van het kluisje ging met veel ceremonieel vertoon gepaard. Alle Zaanse notabelen stroomden toe: burgemeester Klaas ter Laan, politiecommissaris Van der Laan, de wethouders Kan, Kamphuijs, Van Mever en Prins, en diverse raadsleden, rechercheurs van politie, persmensen en fotografen uit heel Nederland.

 

Maar goud en juwelen kwamen er niet uit het kluisje te voorschijn. Alleen wat gruis en een piepklein stukje goud, waarschijnlijk afkomstig van een slotje van een kettinkje. 

 

Burgemeester en wethouders stonden voor schut, vooral toen bleek dat het kluisje hooguit enkele tientallen jaren oud bleek te zijn. De karige buit veroorzaakte grote hilariteit in de Zaanstreek. Er deden al snel grappen de ronde. Velen dachten dat grappenmakers de nepschat in de grond hadden gestopt. Het voltallige gemeentebestuur stond voor joker.

 

Jomanda

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

27.10 | 20:25

hallo ik ben er kort geleden achter gekomen dat op de ZUIDDIJK ,WAAR NU TEGENOVER DE IJS WINKEL EEN albert ahein heeft gezeten ,weet u ook waarneer dat was?

...
05.10 | 19:09

Arjen, Gaarne kontakt via eigen e-mail adres

...
17.09 | 12:23

Aukje, wat leuk zeg dit allemaal terug te zien.
Mijn complimenten ook voor mij leuke herinnering aan die goede oude tijd.
Groetjes Menno Hoffenaar.

...
05.06 | 21:24

goedenavond, heeft u misschien ook info over kapitein Willem Boot van raderstoomboot Prins Willem van Oranje (de eerste, dat was nog een raderstoomboot)

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE