Rams Woerthe

Steun mijn website

Mijn site kost geld voor onderhoud en beheer. Vind je dat mijn site in de lucht moet blijven? Bestel je wel eens iets via bol.com? Dat is mooi. Ik krijg een commissie van 3% van de aankoopsom als je via mijn linkjes bol.com besteld. Zo kan ik (een deel) van de kosten betalen.

Ja! Ik wil dat aukjeshobbys blijft bestaan en bestel voortaan via een link op de site. Ik ga nu naar bol.com.

Ik wil eerst meer informatie en ga naar  http://www.aukjeshobbys.nl/133528243

Eerste steenlegging 1899

 

De villa Rams Woerthe in Steenwijk werd gebouwd in 1899.

De Steenwijker industrieel en filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters gaf de architect A.L. van Gendt de opdracht een woonhuis te ontwerpen.

De architect was bekend als ontwerper van het Concertgebouw en de Stadsschouwburg in Amsterdam.

 

Bij de villa moest een tuin in Engelse landschapstijl komen.

 

De villa

Het woonhuis werd een villa in Art Nouveau-stijl, ook wel Jugendstil genoemd. Jan Hendrik Tromp Meesters heeft er negen jaar gewoond vanaf 1899 tot zijn overlijden in 1908. Hij werd slechts 53 jaar.

Zijn weduwe vond het huis te groot en verhuisde naar de Korputsingel. In 1917 verkocht ze de villa aan de gemeente Steenwijk voor de prijs van 90.000 gulden. Deze nam het in gebruik als gemeentehuis.

 

De entree aan de Gasthuislaan

De naam Rams Woerthe komt van een boer met de naam Ram, die hier in de achttiende eeuw een groot stuk land aankocht. Een woerthe is een deel van de uiterwaarden.

Er zijn verschillende ingangen naar het park en er zijn fiets en wandelpaden. Wij gaan naar binnen via het hek aan de Gasthuislaan. Dit is van smeedijzer en is meer dan 30 meter breed. Het is gemaakt door de Koninklijke Stoomfabriek van F.W. Braat uit Delft.

Het monument van Hildo Krop

Eenmaal door het hek zie je aan de rechterzijde het oorlogsmonument gemaakt door de beeldhouwer Hildo Krop. Hij is geboren als bakkerszoon in Steenwijk en werd later stadsbeeldhouwer van Amsterdam. In de villa is een permanente expositie van de werken van Hildo Krop.

Binnen kijk je je ogen uit naar de prachtige wandschilderingen in Jugendstil. Deze zijn van Co Breman. In de entree en het trappenhuis zie je de gebrandschilderde glas-in-lood-ramen van A. le Comte en J. Sühl.

De villa staat in de top 100 van Nederlandse monumenten en behoort tot het cultureel erfgoed. De gemeente Steenwijkerland was eigenaar van de villa, maar wou er graag van af. Men vond de onderhoudskosten van meer dan een ton per jaar te hoog.

In 2015 kwam het in handen van de Vereniging Hendrick de Keyser. Deze zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. De Vereniging doet dit door panden te verwerven, en ze vervolgens te restaureren en te verhuren. Eenmaal verworven panden worden nooit meer afgestaan.

Rams Woerthe wordt omgeven door een park in Engelse landschapstijl. De tuin is tien hectare groot en om deze vanaf het begin aanzien te geven werden er volwassen bomen uit onder andere Rusland gepland. Er zijn meer dan veertig verschillende bomen en heesters te zien zoals beuken, linden, paardenkastanjes, moerascipressen en naaldbomen. Achter de villa liep de rivier de Drentse Aa en hiervan werd gebruik gemaakt bij de aanleg van de grote vijver. Achter de villa is een groot kamp met damherten.

Vijf jaar geleden zijn er twee zwarte zwanen in de vijver ondergebracht. Uiteindelijk kwam er een nestje met vier kleintjes. Een ervan verdween al spoedig. Toen de zwarte zwanen groter waren, verdwenen de ander drie ook plotseling. Maar het liep nog slechter af. Er was nog maar een mannetje over en die vertoonde agressief gedrag. Het dier was de laatste tijd naar het schijnt zeer agressief en voor observatie naar de vogelopvang in Ruinerwold gebracht.

 

De tuin is ontworpen door architect Copijn uit Utrecht. In de tuin is een theekoepel met boven een terras waar je mooi uit kunt kijken over het park. Helaas is het theehuis weer gesloten nadat verschillende ondernemers geprobeerd hebben het rendabel te exploteren.

 

Ook is er een muziektent die helaas weinig gebruikt wordt. Er zijn nu vergevordende plannen om méér te doen met het stadspark. Het idee is om meer beleving toe te voegen én verbinding te leggen met de stadswallen, stadstuin de Nettelbosch en het Gedempte Steenwijkerdiep. Bewoners konden daarvoor ideeën aandragen. De landschapsarchitect heeft die ideeën nu vertaald in een ontwerp dat uiteindelijk aan het college van B&W wordt voorgelegd. 

Het park is vrij toegankelijk. De villa Rams Woerthe is geopend voor publiek op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur, ook tijdens feestdagen behalve de kerstdagen en nieuwjaarsdag. In het souterrain wordt een prachtige film over de villa vertoond en tevens een documentaire over Hildo Krop. Ook de vele werken van Hildo Krop zijn er te zien. De entreeprijs is 8.00 euro. Er is een audiotour, waar bij je in de diverse vertrekken veel te weten komt over het huis en de bewoners van destijds. Het is echt de moeite waard.

Impressie van Rams Woerthe
Theekoepel met kerk op de achtergrond
Hertenkamp
Tromp Meesters

Wil je leuke filmpjes over Steenwijk zien? Dat kan.

http://www.aukjeshobbys.nl/133528250  

 

Wil je liever terug naar de homepagina? Dat kan ook.

http://www.aukjeshobbys.nl/ 

 

Hieronder kan je meer filmpjes bekijken over het mooie park Rams Woerthe.

 

 

 

 

Het woonhuis van de familie Tromp Meesters
Meer over de villa

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

aukje | Antwoord 11.05.2015 02.19

Zo sneu, dat 1 zwarte zwaan is overleden. Fijn dat er een nieuw mannetje komt. Dan zal het vrouwtje zich minder eenzaam voelen. Ik hoop dat het klikt!

Egbert Luchtmeijer | Antwoord 11.05.2015 01.50

Er is momenteel maar één zwarte zwaan in Rams Woerthe. Het is de bedoeling dat ik in juni samen met Jan Mateboer van "De Vloerderij" een nieuw mannetje ophaal.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

14.09 | 17:23

Ik ben op zoek naar een reclame waarin iemand gaat kaatsen, noors leren, etc. omdat het allemaal zo lang duurt. Is dit filmpje er nog?

...
28.08 | 19:28

Ben op zoek naar de tapijtreclame met de grasmaaier in huis (Louis de Poortere?)

...
31.07 | 23:23

Hans de Wolf, altijd even bescheiden.

...
03.07 | 19:43

Ik heb Peter ook gekend, met name door het motorrijden. Ben regelmarig bij hem op de Oranjestraat geweest. Een enorme klap toe Peter verongelukte in 1990. RIP.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE