Oud Zaandam Begin van de Westzijde

Oud Zaandam door Appie Jacobsen

Appie Jacobsen is geboren op de Bloemgracht in Zaandam. Dat was toen het oostelijke deel waar Zaandam overging in grasland tot Oostzaan, dus het Oostzijderveld. Hij is geinteresseerd in de geschiedenis van de Zaanstreek. Sinds twee jaar schrijft hij hierover op de site van Rayon: Historisch Zaanstreek.

 

Al vijf jaar besteedt hij aandacht aan de Zaanstreek op zijn facebookpagina. Met zijn toestemming plaats ik een verhaal van hem zijn op mijn website. Ook de prachtige oude foto's neem ik van hem over. Ik woon op een pad, dat uitkomt op de Westzijde in Zaandam.

De Westzijde in vroeger tijd

Het zal bij het zien van de eerste zeg maar gerust antieke foto duidelijk zijn, dat de Westzijde veel aan rust en statigheid heeft verloren. We kijken hier in noordelijke richting door de Westzijde. 

 

Je kon een handkar gewoon langs de weg laten staan en je kon gewoon midden op straat lopen, auto's waren wereldwonderen, en bomen waren in het straatbeeld van toen niet meer dan normaal. Ik zal niet zeggen dat er veel gesloopt is, er is echter wel erg veel verbouwd. Zoals op de eerste foto zag het er in 1900 uit. De tweede foto laat zien hoe het er rond 1974 uitzag, in de tijd dat de Zaandorpen samengevoegd werden, dus toen het Zaanstad werd.

De laatste foto van dit stukje Westzijde laat zien hoe het er kort geleden uitzag. Wat u mooier vind weet ik niet, maar ik zou toch voor het beeld van de eerste foto kiezen.

 

De deftigste straat van Zaandam, zo werd de Westzijde in die dagen genoemd. Op de foto hieronder ziet u een beeld zoals het er in 1910 uitzag. Dit gedeelte werd ook wel de Molenbuurt genoemd. Hier gezien in de bocht bij de doopsgezinde kerk, met rechts wat toen nog het huis van mevrouw Hondius-Tromp was.

Later zoals op de volgende foto is te zien, vestigde de heer H. W. Flentrop zich hier, en werd de blinde zijgevel gewijzigd en boven de middenlijst van een forse reclame voorzien: "neemt hier Uw abonnement voor pianostemmen". De nog latere verbouwing tot winkel heeft dit statige woonhuis wel heel grondig verknoeid.

Op de volgende zie je de  "de villa" bewoond door Cornelis Corver van Wessem. Deze villa werd later de Kamer van Koophandel en nog later Brasserie "De Kamer" en het depot van de kunstuitleen.

 

In de voortuin staat het monument ter herinnering aan Jan Bonekamp en Hannie Schaft, twee verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog die op deze wijze blijvend geëerd worden.

 

Over Hannie Schaft verscheen een film naar een boek van Theun de Vries, "Het meisje met het rode haar".

Naar de Homepagina.

Om naar de Homepagina te gaan voor het laatste nieuws klik je op deze link.

 

http://www.aukjeshobbys.nl/

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

20.05 | 10:31

heb vanmorgen annie en ischa gezien op tv,GEWELDIG!!!!!!!!!!!!!!!!

...
06.03 | 19:41

Leuk om te zien hoe je er nu uitziet

...
04.03 | 14:57

deel van mij leven....?

...
04.03 | 11:32

gewoon mooi.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE