Tsaar Peterhuisje

Czaar Peter de Grote

Tsaar Peter de Grote leefde van 1672 tot 1725 en geldt als de vernieuwer van Rusland. Hij was zeventien jaar toen hij alle macht kreeg. Hij hervormde de krijgsmacht, het onderwijs, de gezondheidzorg en de kerk. Tsaar Peter richtte zich op het westen maakte vele reizen waar hij veel van leerde.

 

Onder hem werd Rusland een grootmacht met een volledig nieuwe hoofdstad: St.-Petersburg. Pas in 1918 werd Moskou de hoofdstad.

De bedstee

In 1697 bracht de Tsaar een bezoek aan Zaandam om het scheepsvak te leren. Hij logeerde acht dagen in de kleine bedstee van het arbeidershuisje van Gerrit Kist. De Tsaar kende Gerrit, omdat deze als smid gewerkt had op een Moskovische werf. De Tsaar kwam incognito, maar door zijn lengte van ruim twee meter viel hij enorm op.

 

Waar hij verscheen was er steeds een hele oploop. Daarom vertrok hij naar ruim een week naar Amsterdam.

De overkapping

Het huisje, waar hij verbleef, is gelegen aan het Krimp in Zaandam en is gebouwd in 1632. Het is één van de oudste bewaard gebleven houten huisjes in Nederland. Om het te beschermen werd er in 1895, in opdracht van tsaar Nicolaas II, de laatste tsaar van Rusland, een stenen pand omheen geplaatst.

Ik heb in Zaandam een paar jaar op het Salm-eiland in de Russische buurt gewoond. De naam Salm komt van de architect, die de ombouw van het Tsaar Peterhuisje heeft ontworpen. De heer Salm is ook bekend van het Artis-aquarium.

 

In 2001 werd het huisje en de ombouw op de lijst van Rijksmonumenten gezet.

 

In de overkapping

Er zijn vele prominente personen die het huisje hebben bezocht. Onder hen keizer Napoleon Bonaparte die op 11 oktober 1811 met echtgenote Marie Louise een bezoek bracht aan het huisje. Ook keizerin Sissy vereerde het met een bezoek.

In september 1818 kocht Koning Willem I het krot voor het hoge bedrag van zesduizend gulden van Jan Bulsing, eigenaar van herberg De Otter. Willem I gaf het cadeau aan schoondochter Anna Paulowna ter gelegenheid van de geboorte van haar tweede kind.

 

Voor Russen heeft  het huisje de allure van een bedevaartsoord. Sovjetleider Michail Gorbatsjov bezocht het in 1993. Het laatste hoge bezoek dateert uit 2005 met de komst van de Russische president Vladimir Poetin en kroonprins Willem-Alexander. 

      

Het interieur van het huisje bestaat onder meer uit een aantal meubels uit de tijd van Peter de Grote, een aantal schilderijen, gravures en etsen.

Deze voetstappen volgen

Het huisje is voor iedereen te bezoeken. Het is vanaf het standbeeld van Tsaar Peter de Grote op de Dam in Zaandam, in enkele minuten lopend te bereiken. Vanaf het beeld loopt een pad van ingemetselde voetstappen, ontworpen door keramist Reinier den Adel, naar het Tsaar Peterhuisje aan het Krimp.

 

Als je de voetstappen volgt, kom je vanzelf bij het huisje aan.

Tsaar Peter wordt ook wel gespeld als Czaar Peter. 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur

 

Een impressie
Stratenmakers in het huisje
De complete aflevering van RTV Noord Holland

Vanaf het station Zaandam ga je via de winkelstraat De Gedempte Gracht aan het eind rechtsaf naar het horecaplein De Dam. Hier volg je de ingemetselde voetstappen naar het Tsaar Peterhuisje.

Volwassenen: € 3
4 t/m 17 jaar: € 2
0 t/m 3 jaar: gratis
Vrienden: gratis
Museumkaart: gratis
65+, Studenten & CJP: € 2,50


Groepen (>10): € 2,50
Scholen, per leerling € 1,50

 

Meer verhalen over de Zaanstreek lezen? Ga naar onderstaande link en je vind een overzicht van alle Zaanse verhalen op: Mijn Zaanstreek.

http://www.aukjeshobbys.nl/133528214 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

01.07 | 19:40

Hoi Aukje,
Ken je die reclame nog die ging over bungy jumpen. En waarbij een opschepperige man zei Vroegah sprongen we zonder touw!

...
07.06 | 12:02

Hoi zoek een reclame filmpje met Urbanus giroblauw past bij jouw dag mevrouw!Het was een bioscoop reclame

...
19.05 | 15:51

Ik ben op zoek naar een reclame waarbij een vrouw roept: hey sofie, lekkere parfum! Volgens mij zie je een ferrari in het filmpje. Dacht ergens tussen 1997-2002

...
25.04 | 11:49

Hi Aukje, ik ben op zoek naar een reclame waarin iemand een heg aan het snoeien is. Hij let niet op en snoeit dwars door zijn snoeiwerk. Herinner jij je dit?

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE