MS Kota Inten

Mijn vader moest als dienstplichtig soldaat in 1946 naar Indonesie om deel te nemen aan de politionele acties. Hij vaarde op de Kota Inten.

De Kota Inten was gebouwd in 1927 door de werf Fijenoord in Rotterdam in opdracht van de Rotterdamsche Lloyd als vrachtschip voor de route Rotterdam-Indië.

Ze had als vrachtvaarder een passagiersaccommodatie voor 28 personen. Maar de boot werd door middel van provisorische tussendekken ook regelmatig ingericht voor het vervoer van groepen pelgrims van en naar Mekka. En dan nam de passagierscapaciteit toe tot zo'n 1.800 personen.

Na de val van Nederlands-Indië in 1942 viel de Kota Inten in Azië in handen van de Britten, die haar als vrachtschip benutten. Maar nog in datzelfde jaar werd zij overgedaan aan de Amerikaanse overheid.

In september 1943 werd de boot te New York ingericht als troepentransportschip, met capaciteit voor zo'n 1.750 manschappen. De Kota Inten was gedurende de verdere Tweede Wereldoorlog actief in de Stille Oceaan. Daarbij overleefde ze te Io Shima (een eilandje bij Japan) een kamikazeactie van een Japanse piloot.

Begin 1946 werd de Kota Inten door de Amerikanen aan de Rotterdamse eigenaar teruggegeven. Nu ging de boot voor de Nederlandse overheid militairen naar en van Indonesië vervoeren. Maar ook werd zij wel ingezet als emigrantenboot naar Canada, en voor repatriëring van Nederlanders uit Indonesië.

Gedenkwaardig was haar tocht naar Ambon, waar ze op 14 mei 1950 ruim 230 Nederlanders en enkele Amerikaanse zendelingsgezinnen ophaalde. Deze evacuatie vond plaats aan de vooravond van de aanval van Indonesië op de Republik Maluku Selatan (RMS).

Als enige schip werd de Kota Inten tot twee keer toe ingezet bij de overbrenging in 1951 van Molukse militairen en hun gezinnen van Java naar Nederland. Hierna is de Kota Inten in 1951 weer tot vrachtschip ingericht. Als zodanig heeft zij nog een aantal jaren voor haar Rotterdamse eigenaar gevaren. In 1957 is zij in Hong Kong voor de sloop aangekomen.

Ik heb de foto's die mijn vader maakte in Indonesie op deze site gezet. Nieuwsgierig? Kijk op Indonesie.

Contractpensions in Nederland
Veel KNIL militairen gingen met de Atlantis
Markt in Indonesie

Foto's die mijn vader maakte in Indonesie

Ga voor een overzicht van de foto's naar de pagina Indonesie.

http://www.aukjeshobbys.nl/169500632

 

 

Een mooie documentaire over de invloed van muziek van Indonesie op Nederland is Klanken van oorsprong.

Denk aan Anneke Gronloh, de Blue Diamonds en vele anderen. Ik heb de dvd in huis. Een historisch monument om vaak opnieuw te bekijken. Bestel hier: Klanken van oorsprong.

Ga voor informatie over de Kota Inten naar 

http://www.aukjeshobbys.nl/169500632 

 

 

Mensen die deze pagina bezochten gingen ook naar Oorlogsbelevenissen. Dit verhaal heb ik op verzoek van het Verzetsmuseum in Amsterdam geschreven. Het gaat over de belevenissen van mijn vader en moeder in de oorlog.

 

Mijn vader werd als chauffeur gevraagd Joodse onderduikers naar Friesland te brengen. 

 

Vrijwel zeker werd hij hiervoor benaderd door de verzetsbeweging de Vrije groepen in Amsterdam.

 

Klik hier om naar de pagina te gaan. 

 

http://www.aukjeshobbys.nl/428649420  

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Henny Tielrooy | Antwoord 09.03.2021 14:55

Leuk om via een via een foto van een Ruimbagage kist van een familielid met het MS Kota Inten op deze site te komen.

Gerrit Terpstra | Antwoord 05.01.2021 17:44

Hallo,

Na speurwerk over de Kota Inten hier terecht gekomen. Ik was als 4 jarige jongen aan boord op 14 mei 1950: evacuatie naar Java. Is er meer over bekend?

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

22.09 | 06:39

Goedemorgen wat wen leuk stuk.. Mijn opa is daar ook leraar geweest
Meester Bank .is die bekend ? Hij.word.100 op 10 december. Ik kom.er nog elke week 💟

...
19.08 | 16:51

"Zaadjes in de Jam, zaadjes in de sinaasappelsap"
Welke reclame was dit ook al weer?

...
07.05 | 14:44

https://www.zaanskunstwerken.eu/oorlogsmonumenten/struikelstenen

...
04.05 | 18:23

Hallo ik ben op zoek naar een van de eerste reclames waar ikzelf aan mee deed. Iets met wasserijen “Doe de was de deur uit” in 1968 -1969.Gr

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE