Wastora

Wastora was een Nederlands bedrijf, dat in 1953 werd opgericht door de Zaanse broers Cees en Klaas Molenaar. De naam kwam van de eerste letters van Wasmachines, stofzuigers, radio's.

Aan de oprichting ging wel iets aan vooraf. Ik vertel je hier over de opkomst en ondergang van Wastora.

Om te beginnen neem je mee terug naar één juli 1948. De broers richten Electrozaan op, een groothandel in elektrische artikelen. Deze was eerst gevestigd in Zaandijk, later in Koog aan de Zaan en Amsterdam.

In 1953 namen de Molenaars de radiowinkel van P. Heij aan de Westzijde 51 over en vestigden daar Wastora, waar zij alles verkochten 'waar een stekker aan zat'.

 

Het eerste geld hiervoor hadden ze verdiend met de verkoop van Bico wasmachines. Het ging goed in Nederland en men kreeg meer geld te besteden. De wekelijkse was kostte veel tijd. Op zondagavond werd de was in een grote ketel op het fornuis gekookt en de volgende dag was de huisvrouw (dit werk kwam bijna altijd neer op de vrouw) de hele dag bezig met de was.

Dat betekende dat het wasgoed eerst werd gespoeld in koud water en daarna door de wringer gehaald, om het buiten aan de lijn te laten drogen.

Bij slecht weer werd dit binnen gedaan aan een rek voor de kachel.

Wat een uitvinding was de komst van de wasmachine! Niet zo'n volautomatische machine zoals we nu gewend zijn, maar de droom van elke huisvrouw een Bico!

Cees en Klaas verkochten twee miljoen Bico wasmachines. Daar verdienden ze ongeveer twee gulden per wasmachine op. Kassa vier miljoen gulden winst! De verkoopprijs van een Bico was 198 gulden, dat zou omgerekend nu ruim 800 euro zijn.

 

Bij aflevering aan huis betaalden de meeste mensen 200 gulden cash aan de twee bezorgers. Vaak vonden ze het genant om twee gulden terug te vragen en zeiden: laat maar zitten! Ieder een gulden per levering was een leuke bijverdienste voor de bezorgers.

Na het succes van de Bico wasmachine konden de broers een grote hoeveelheid goedkope Zanussi-koelkasten uit Italië importeren. Door een warme zomerperiode kreeg dit product grote aftrek. Alweer een grote omzet en een kleine winst per product, maar door het grote aantal verkopen weer miljoenen winst.

Maar nu meer over de eerste winkel in de Westzijde. Deze was circa 60 vierkante meter groot en werd in de periode 1960-1975 vele malen verbouwd tot een uiteindelijke oppervlakte van 12.000 vierkante meter.

Het kampioensteam in 1981. Klik op de foto om te vergroten.

Naast het elektro-assortiment ging Wastora uitbreiden met onder andere sportkleding, goud en zilver, fotografie en fietsen. Het werd een compleet warenhuis met gratis koffie en zelfs een kinderopvang, zodat de ouders rustig een uur konden winkelen.

In 1972 namen de broers Molenaar het noodlijdende voetbalteam AZ'67 over. Toen deze club grote successen ging boeken werd Wastora bekend door heel Nederland. Het werd nu zo druk in de Westzijde in dat de politie het verkeer rond de winkel moest regelen.

Het hoogtepunt kwam in 1981, tijdens het kampioenschap van AZ'67 in de eredivisie. Vol trots werd het kampioensteam gehuldigd op het bordes van Wastora aan de Westzijde te Zaandam. Het was een gekkenhuis in Zaandam. Wil je meer weten over de historie van AZ? Bestel dan hier het boek: AZ is de naam.

Mijn vader werkte in die tijd als chauffeur bij de technische dienst van Wastora. Om parkeerruimte bij de winkel te besparen moest hij in het weekend de Wastorabus mee naar huis nemen. Dat kwam goed uit.

Mijn ouders verkochten hun eigen auto en gebruikten de bus om in het weekend naar hun stacaravan in Ermelo te gaan. Geen autokosten meer. Alleen de benzine moesten ze zelf betalen. 

Op de camping werd mijn vader altijd "Wastora" genoemd en daar was hij trots op.

Vele bekende nationale en internationale artiesten traden live op in de winkel. In 1971 werden enkele scènes van de film Turks Fruit in en rond de winkel opgenomen.

Begin jaren tachtig werd in samenwerking met de Noord-Hollandse supermarktorganisatie Grosmarkt het tweede warenhuis geopend in Alkmaar. Ook deze winkel werd een succes.

Eind jaren tachtig besloot Wastora om het elektronica-assortiment in Nederland uit te breiden. Er werden, onder de naam 'Wastora Elektro', speciaalzaken van ca. 2500 vierkante meter geopend in Den Helder, Haarlem, Beverwijk, Utrecht en Zwolle. Het was de bedoeling om uiteindelijk vijftien winkels te openen in Nederland.

In 1992 werd Wastora overgenomen door It's Electric (later It's) en Megapool; allebei ketens van Philips die niet meer bestaan. 

Het pand in Zaandam bleef in het bezit van de familie Molenaar en hierin werden verschillende winkelruimtes verhuurd aan derden. Het was de bedoeling om het pand in 1993 grondig te moderniseren.

Helaas werd het op 30 augustus van dat jaar door brand verwoest. Zo kwam een einde aan het imperium van Cees en Klaas Molenaar. Twee broers uit een gewoon Zaans gezin, die het door slim zakelijk inzicht tot miljonairs hebben gebracht.

Een kleurrijke geschiedenis van de Alkmaarse voetbalclub AZ, vol onthullende feiten en verrassende anekdotes.

 

Bestel hier het boek AZ is de naam

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

27.10 | 20:25

hallo ik ben er kort geleden achter gekomen dat op de ZUIDDIJK ,WAAR NU TEGENOVER DE IJS WINKEL EEN albert ahein heeft gezeten ,weet u ook waarneer dat was?

...
05.10 | 19:09

Arjen, Gaarne kontakt via eigen e-mail adres

...
17.09 | 12:23

Aukje, wat leuk zeg dit allemaal terug te zien.
Mijn complimenten ook voor mij leuke herinnering aan die goede oude tijd.
Groetjes Menno Hoffenaar.

...
05.06 | 21:24

goedenavond, heeft u misschien ook info over kapitein Willem Boot van raderstoomboot Prins Willem van Oranje (de eerste, dat was nog een raderstoomboot)

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE