De Nieuwe Karseboom

De Nieuwe Karseboom was in de vorige eeuw jarenlang een bekend etablissement aan de Dam in Zaandam. Het was gelegen tegenover het postkantoor. Het postkantoor is inmiddels verdwenen en in dit gebouw zijn nu  het horecabedrijf de Mail Company en Japans restaurant Kyoto gevestigd.

 

De Nieuwe Karseboom is in 1969 gesloopt. Op die plaats staat nu het Grieks restaurant Kyra's taverna. Daarvoor was hier restaurant Rhodos gevestigd. Daarvoor het grandcafe: Het Paleis op de Dam. En weer daarvoor woninginrichting Kruit. In de jaren zeventig begon de heer Abassi hier een zaak in Perzische tapijten.

Maar wij gaan terug in de tijd toen hier nog de Nieuwe Karseboom stond. Het was een echt bruin café met Perzische tapijtjes op de tafeltjes. Het was ook een van de weinige hotels in de Zaanstreek, het had een aantal kamers op de bovenste verdieping. De uitbaters waren Carel en Jet Koopman. Carel was bekend als biljarter en won enkele Nederlandse titels.

 

Ook hun dochter was geen onbekende. Het weekblad "Het Leven" organiseerde in 1929 de eerste Miss-Holland-verkiezing in het Tuschinsky-theater in Amsterdam. Jopie Koopman won en mocht als winnares naar de miss Europa-verkiezing in Parijs. Daar werd ze vierde, waarna ze naar de miss World-verkiezing mocht in Galveston, Texas USA.

Jopie wordt nog al eens verward met de filmster Jopie Koopman, die onder andere bekend is van haar rol van Jans in Bleeke Bet uit 1934, waarin ze het lied "Witte en rode radijs" zong. De gelijknamige filmster was echter een nicht van Jopie.

De Zaanse Jopie trouwde met de voetballer Klaas Breeuwer van ZFC. De Nieuwe Karseboom was in de loop van de jaren dertig het officieuze clubhuis van ZFC. Klaas kwam zelfs eenmaal uit voor het Nederlands elftal van 1924 in Parijs. Het was de wedstrijd Nederland-Zweden en de eindstand was 1-1.

Nadat Jopie’s vader overleed, runde haar moeder Jet het café. Al snel daarna werd het etablissement bekend onder de naam Tante Jet.

In de jaren zestig organiseerde de Zaandammer Jan List onder de naam de Tchoo Tchoo club op zondag dansmiddagen vaak met live muziek. Hier traden veel populaire artiesten en bandjes op, zoals Ferre Grignard en Cuby and the Blizzards. Jan List was ook bekend van de Whiskey a gogo clubavonden, die hij in de jaren zestig samen met zijn broer en Henk Tentij organiseerde in gebouw de Bond in de Oostzijde in Zaandam. De zondagmiddagen in de Karseboom werden steeds minder bezocht en stopten nog voor de sloop van de Karseboom.

Ferre Grignard
Cuby and the Blizzards

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

14.01 | 09:48

Beste mijnheer/mevrouw Zwart, dat kan.

arjen_koppen@hotmail.com

groet,

Arjen

...
03.01 | 18:43

Wat een mooie kijk op het Hembrug gebied!
25 jaar heb ik gewoond op de Hemkade mijn vader werkte op de pont.
Heel erg bedankt Aukje . . .

...
15.11 | 14:57

Ik weet alleen dat op 29 oktober 1954 een bestaande winkel een zelfbediening werd. Kijk ook eens op Stichting Albert Heijn Erfgoed

...
13.11 | 20:13

Hoi Aukje, leuk deze site. Ik zoek een reclame filmpje uit de jaren 90 waarin allerlei mensen op fietsen en op rolschaatsen voorbij kwamen. ik zat op de motor

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE