Koot en Bie

Simplisties Verbond

Van Kooten en De Bie was een cabaretduo dat bestond uit Kees van Kooten en Wim de Bie en dat vooral bekend is geworden door hun televisieprogramma's.

Het duo begon in 1963 bij de radio als de Kliesjeemannetjes. Vanaf 1969 werkten ze mee aan diverse televisieprogramma’s, zoals Hadimassa en Het Gat van Nederland. In 1974 begonnen ze met het Simplisties verbond met een mattenklopper als symbool.

 

Met hun televisieprogramma Van Kooten en De Bie (kortweg Koot en Bie) waren ze razend populair in de jaren 80 en 90. In de periode vanaf Het Simplisties Verbond tot aan 1998 werden de programma's voor de VPRO door een vast kernteam gemaakt. Naast het duo van Kooten en De Bie zelf, bestond het team uit: geluidsman Roel Bazen, cameraman Paul Bos, grimeur Arjan van der Grijn en producer Maud Keus.

Kees en Wim kennen elkaar van de middelbare school.

Kees van Kooten

Kees van Kooten

Hij werd in 1941 geboren in Den Haag. Zijn werkelijke naam is Cornelis Reinier van Kooten. In 1968 trouwde hij met Barbara Kits. Zij speelde mee in sommige schetsjes, onder andere als Cocky van der Laak. Ze hebben twee kinderen, zoon Jasper en dochter Kim, die beide ook bekend zijn. Naast de samenwerking met Wim de Bie schreef Kees van Kooten ook diverse boeken, die goed verkocht werden.

Wim de Bie

Wim de Bie

De Bie werd geboren in de Haagse Parsifalstraat. In 1961 zag hij een advertentie van de Nederlandse Radio Unie voor een opleiding tot radiocabaretier. Hij verhuisde van Den Haag naar Amsterdam, waar hij ging werken voor de uitgeverij De Arbeiderspers om deze opleiding te kunnen betalen. Toen hij zijn diploma had behaald, vroeg Co de Kloet hem om het radio-jongerenprogramma Multiplex te gaan doen. Wim de Bie heeft een zoon.

De tegenpartij

Van Kooten en de Bie hebben veel nieuwe woorden en uitdrukkingen aan de Nederlandse taal toegevoegd.

 

Denk aan scheurgras, de tuin winterklaar maken, doemdenken, geen gezeik, iedereen rijk, mag ik even een teiltje, en wel hierom, oudere jongere, Mozes kriebel en vrije jongens.

In hun programma deden Van Kooten en De Bie veel zelfverzonnen typetjes, bijvoorbeeld Jacobse en van Es, Ge en Arie Temmes, Cor van de Laak, wethouder Hekking, Arie Temmes, Koos Koets en Robbie Kerkhof. Maar ze speelden ook typetjes die geïnspireerd waren door bestaande bekende Nederlanders. Denk aan Martin Simek, Henk van der Meijden en Ed van Thijn.

Sinds maart 2014 zijn Van Kooten en De Bie weer wekelijks op tv te zien. De digitale tv-zender NostalgieNet zendt iedere zondagavond het programma "Nostalgie met Koot en Bie" uit. Maar op aukjeshobbys kan je elk moment van de dag kijken, want hieronder vind je veel filmpjes van de legendarische Koot en Bie.

Een blonde vriendin
Winterklaar
De aleenstaande vandaal!
Datingshow!
Verborgen camera
Bossen mannen!
Volkstuinbelasting
De mobiele vrouw

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

15.02 | 17:14

Aukje, je boek: geen echte kerels met plezier gelezen. Lekker ontspannend en herkenbaar. Wij wonen in Wolvega en fiets veel en fiets vaak door de Weerribben.

...
11.02 | 21:05

Leuk om de oude reclame filmjes te zien. Heb van Grols reclame filmjes ontvangen uit de jaren 50, thema Vakmanschap is Meesterschap. Interesse?

...
03.02 | 11:26

even terug in de tijd

...
14.01 | 09:48

Beste mijnheer/mevrouw Zwart, dat kan.

arjen_koppen@hotmail.com

groet,

Arjen

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE