Koot en Bie

Simplisties Verbond

Van Kooten en De Bie was een cabaretduo dat bestond uit Kees van Kooten en Wim de Bie en dat vooral bekend is geworden door hun televisieprogramma's.

Het duo begon in 1963 bij de radio als de Kliesjeemannetjes. Vanaf 1969 werkten ze mee aan diverse televisieprogramma’s, zoals Hadimassa en Het Gat van Nederland. In 1974 begonnen ze met het Simplisties verbond met een mattenklopper als symbool.

 

Met hun televisieprogramma Van Kooten en De Bie (kortweg Koot en Bie) waren ze razend populair in de jaren 80 en 90. In de periode vanaf Het Simplisties Verbond tot aan 1998 werden de programma's voor de VPRO door een vast kernteam gemaakt. Naast het duo van Kooten en De Bie zelf, bestond het team uit: geluidsman Roel Bazen, cameraman Paul Bos, grimeur Arjan van der Grijn en producer Maud Keus.

Kees en Wim kennen elkaar van de middelbare school.

Kees van Kooten

Kees van Kooten

Hij werd in 1941 geboren in Den Haag. Zijn werkelijke naam is Cornelis Reinier van Kooten. In 1968 trouwde hij met Barbara Kits. Zij speelde mee in sommige schetsjes, onder andere als Cocky van der Laak. Ze hebben twee kinderen, zoon Jasper en dochter Kim, die beide ook bekend zijn. Naast de samenwerking met Wim de Bie schreef Kees van Kooten ook diverse boeken, die goed verkocht werden.

Wim de Bie

Wim de Bie

De Bie werd geboren in de Haagse Parsifalstraat. In 1961 zag hij een advertentie van de Nederlandse Radio Unie voor een opleiding tot radiocabaretier. Hij verhuisde van Den Haag naar Amsterdam, waar hij ging werken voor de uitgeverij De Arbeiderspers om deze opleiding te kunnen betalen. Toen hij zijn diploma had behaald, vroeg Co de Kloet hem om het radio-jongerenprogramma Multiplex te gaan doen. Wim de Bie heeft een zoon.

De tegenpartij

Van Kooten en de Bie hebben veel nieuwe woorden en uitdrukkingen aan de Nederlandse taal toegevoegd.

 

Denk aan scheurgras, de tuin winterklaar maken, doemdenken, geen gezeik, iedereen rijk, mag ik even een teiltje, en wel hierom, oudere jongere, Mozes kriebel en vrije jongens.

In hun programma deden Van Kooten en De Bie veel zelfverzonnen typetjes, bijvoorbeeld Jacobse en van Es, Ge en Arie Temmes, Cor van de Laak, wethouder Hekking, Arie Temmes, Koos Koets en Robbie Kerkhof. Maar ze speelden ook typetjes die geïnspireerd waren door bestaande bekende Nederlanders. Denk aan Martin Simek, Henk van der Meijden en Ed van Thijn.

Af en toe zie je Koot en Bie nog op de televisie. Vaak met een compilatie van hun vroegere programma's. De laatste keer was op woensdag 27 maart 2019 in het programma "Van Kooten en de Bie's moeders de vrouwen". Dit naar aanleiding van het thema van de boekenweek. Het valt op hoe bijzonder actueel de meeste programma's zijn, ze hadden een zeer vooruitziende blik.

Via Bol.com zijn er dvd's van het duo te bestellen. Dit is mijn favoriet: "Toen Blijkt Nu" . Als je op voornoemde link klikt krijg je alle informatie over deze dvd en kan je hem meteen bestellen. Als je hem vandaag voor 23.59 uur besteld, heb je hem morgen al in huis.  Dat betekent 540 minuten kijkplezier! 

Als je op "Toen Blijkt Nu" klikt kom je op de pagina van bol.com. Je kan hier natuurlijk ook iets anders bestellen, wat je maar wilt.

Een blonde vriendin
Winterklaar
De aleenstaande vandaal!
Datingshow!
Verborgen camera
Bossen mannen!
Volkstuinbelasting
De mobiele vrouw

Via bol.com zijn er dvd's van het duo te bestellen. Dit is mijn favoriet: "Toen Blijkt Nu" . Als je op voornoemde link klikt krijg je alle informatie over deze dvd en kan je hem meteen bestellen. Als je hem vandaag voor 23.59 uur besteld, heb je hem morgen al in huis.  Dat betekent 540 minuten kijkplezier! 

Witte boorden criminaliteit
HBS
Foute jeugdboeken

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

22.09 | 06:39

Goedemorgen wat wen leuk stuk.. Mijn opa is daar ook leraar geweest
Meester Bank .is die bekend ? Hij.word.100 op 10 december. Ik kom.er nog elke week 💟

...
19.08 | 16:51

"Zaadjes in de Jam, zaadjes in de sinaasappelsap"
Welke reclame was dit ook al weer?

...
07.05 | 14:44

https://www.zaanskunstwerken.eu/oorlogsmonumenten/struikelstenen

...
04.05 | 18:23

Hallo ik ben op zoek naar een van de eerste reclames waar ikzelf aan mee deed. Iets met wasserijen “Doe de was de deur uit” in 1968 -1969.Gr

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE