De Bult en omgeving

Cafe Bijker in vroegere tijden. Klik op de foto om deze te vergroten.

Sinds 2012 ben ik in het bezit van een zomerhuisje op een camping in de Bult. Vaak vragen mensen mij: “Waar ligt dat?” Ik ga er hier meer over vertellen. De Bult is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel nabij Steenwijk. Het bestaat uit één verharde hoofdstraat, die de Bultweg heet. Hieraan grenzen een aantal campings en buitenplaatsen, met riante woningen. De oudste buitenplaats aan deze weg is een voormalig kasteel uit 1798 met koetshuis, dat Huize de Bult heet. Hier tegenover vind je het meer dan 100 jaar oude café Bijker met daarachter de camping waar ik tijdens het seizoen verblijf.

De Bult grenst aan het landgoed de Eese dat ongeveer 800 ha groot is. Bijzonder is, dat het landgoed in drie verschillende provincies ligt, 65 % ligt in Overijssel, 34% ligt in Drenthe en 1% liigt in Friesland.

In 1923 kocht Herman van Karnebeek, destijds minister van Buitenlandse zaken, het landgoed van Onnes van Nijenrode. Vanaf de jaren vijftig konden boeren hier grond pachten om een gemengd bedrijf te beginnen. Vanwege onvoldoende toekomstperspectief kwam hier in 2005 een einde aan. Vanaf toen ging men zich richten om de 255 hectare landbouwgrond om te vormen naar natuurgebied. Een klein deel van het landgoed werd overgedragen aan Staatsbosbeheer. Omdat er inkomsten wegvielen krijgt het landgoed nu diverse subsidies. Behalve de ruimte rond de privéhuizen van de familie van Karnebeek, is het landgoed vrij toegankelijk voor publiek.

Aan de Eese grenst ook de Woldberg. Het is een 28 meter hoge heuvel die grotendeels bebost is.Het bosgebied is sinds 1956 in handen van Staatsbosbeheer. Puin dat het gevolg is geweest van het bombardement op Rotterdam is gebruikt voor het verharden van paden op de Woldberg. Vanaf de 24 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig overzicht over een groot deel van het Steenwijkerlandschap. Bij de uitkijktoren is het Tuk’s theehuis een aanrader, met een expositie van Staatbosbeheer en archeologische opgravingen. Er lopen veel dieren zoals geiten en kippen rond.

 

In de nabijheid van de Bult vind je de oude vestingstad Steenwijk. Ook Giethoorn en het Nationaal park de Weerribben zijn een bezoek waard.

 

 

 

De Bult

Ben je geinteresseerd in boeken over Steenwijk en omgeving?

Mogelijk vind je hier wat je zoekt op bol.com.

 

Je kunt via deze link niet alleen boeken bestellen, maar je hebt de keuze uit het hele assortiment. Bestel simpel en snel op bol.com.

Met de honden op de Woldberg
https://static-dscn.net/8356/1385230/index.php?wi=269390&ws=
Zo heet het huisje
Van de boom is alleen een stronk over
De serre, met gezicht naar het terras
De schuur
Aukje bij paarden
Anja met hondje
De zithoek
De eethoek in de serre
De eethoek in de serre
De achterslaapkamer
De buitentafel
Mijn tuin op de Bult

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Renske Pels-Wierda | Antwoord 04.04.2016 17.44

wat grappig! ik kam in mijn jeugd en puberjaren ook naar de Wielewaal! mijn ouders hadden er een stacaravan. Mijn vriendin Elise komt er nog steeds!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

14.09 | 17:23

Ik ben op zoek naar een reclame waarin iemand gaat kaatsen, noors leren, etc. omdat het allemaal zo lang duurt. Is dit filmpje er nog?

...
28.08 | 19:28

Ben op zoek naar de tapijtreclame met de grasmaaier in huis (Louis de Poortere?)

...
31.07 | 23:23

Hans de Wolf, altijd even bescheiden.

...
03.07 | 19:43

Ik heb Peter ook gekend, met name door het motorrijden. Ben regelmarig bij hem op de Oranjestraat geweest. Een enorme klap toe Peter verongelukte in 1990. RIP.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE