De Bult en omgeving

Cafe Bijker in vroegere tijden. Klik op de foto om deze te vergroten.

Sinds 2012 ben ik in het bezit van een zomerhuisje op een camping in de Bult. Vaak vragen mensen mij: “Waar ligt dat?” Ik ga er hier meer over vertellen. De Bult is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel nabij Steenwijk. Het bestaat uit één verharde hoofdstraat, die de Bultweg heet. Hieraan grenzen een aantal campings en buitenplaatsen, met riante woningen. De oudste buitenplaats aan deze weg is een voormalig kasteel uit 1798 met koetshuis, dat Huize de Bult heet. Hier tegenover vind je het meer dan 100 jaar oude café Bijker met daarachter de camping waar ik tijdens het seizoen verblijf.

De Bult grenst aan het landgoed de Eese dat ongeveer 800 ha groot is. Bijzonder is, dat het landgoed in drie verschillende provincies ligt, 65 % ligt in Overijssel, 34% ligt in Drenthe en 1% liigt in Friesland.

In 1923 kocht Herman van Karnebeek, destijds minister van Buitenlandse zaken, het landgoed van Onnes van Nijenrode. Vanaf de jaren vijftig konden boeren hier grond pachten om een gemengd bedrijf te beginnen. Vanwege onvoldoende toekomstperspectief kwam hier in 2005 een einde aan. Vanaf toen ging men zich richten om de 255 hectare landbouwgrond om te vormen naar natuurgebied. Een klein deel van het landgoed werd overgedragen aan Staatsbosbeheer. Omdat er inkomsten wegvielen krijgt het landgoed nu diverse subsidies. Behalve de ruimte rond de privéhuizen van de familie van Karnebeek, is het landgoed vrij toegankelijk voor publiek.

Aan de Eese grenst ook de Woldberg. Het is een 28 meter hoge heuvel die grotendeels bebost is.Het bosgebied is sinds 1956 in handen van Staatsbosbeheer. Puin dat het gevolg is geweest van het bombardement op Rotterdam is gebruikt voor het verharden van paden op de Woldberg. Vanaf de 24 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig overzicht over een groot deel van het Steenwijkerlandschap. Bij de uitkijktoren is het Tuk’s theehuis een aanrader, met een expositie van Staatbosbeheer en archeologische opgravingen. Er lopen veel dieren zoals geiten en kippen rond.

 

In de nabijheid van de Bult vind je de oude vestingstad Steenwijk. Ook Giethoorn en het Nationaal park de Weerribben zijn een bezoek waard.

 

 

 

De Bult
Met de honden op de Woldberg
https://static-dscn.net/8356/1385230/index.php?wi=269390&ws=
Zo heet het huisje
Van de boom is alleen een stronk over
De serre, met gezicht naar het terras
De schuur
Aukje bij paarden
Anja met hondje
De zithoek
De eethoek in de serre
De eethoek in de serre
De achterslaapkamer
De buitentafel
Mijn tuin op de Bult

Ik heb zelf geen hond, maar er komen wel eens hondjes logeren met hun baasje. Het baasje moet wel eens alleen weg en dan pas ik op. Ik vind honden leuk, maar ben ze niet gewend. Ik heb veel aan onderstaand boek gehad.

 

Maak van je puppy een gehoorzame hond. Klik hier.

Net als ik heb je soms iets nodig, maar vind je het zonde om het meteen aan te schaffen, omdat je het misschien maar weinig zal gebruiken.

Een goed alternatief vind ik het om te huren. Bij huren.nl zijn er zoveel mogelijkheden. Van kampeerspullen tot auto's, campers of partyspullen voor een feest of evenement. Je kan het zo gek niet bedenken. Meer weten? Klik op onderstaande link om naar de website te gaan.

https://lt45.net/c/?wi=269390&si=11600&li=1518170&ws= 

Zelf ga ik binnenkort een electrische fiets huren om te ondervinden of dat iets voor me is. Als het me bevalt kan ik altijd nog kopen.

Zo behoed ik mezelf voor een eventuele miskoop.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Renske Pels-Wierda | Antwoord 04.04.2016 17.44

wat grappig! ik kam in mijn jeugd en puberjaren ook naar de Wielewaal! mijn ouders hadden er een stacaravan. Mijn vriendin Elise komt er nog steeds!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

27.10 | 20:25

hallo ik ben er kort geleden achter gekomen dat op de ZUIDDIJK ,WAAR NU TEGENOVER DE IJS WINKEL EEN albert ahein heeft gezeten ,weet u ook waarneer dat was?

...
05.10 | 19:09

Arjen, Gaarne kontakt via eigen e-mail adres

...
17.09 | 12:23

Aukje, wat leuk zeg dit allemaal terug te zien.
Mijn complimenten ook voor mij leuke herinnering aan die goede oude tijd.
Groetjes Menno Hoffenaar.

...
05.06 | 21:24

goedenavond, heeft u misschien ook info over kapitein Willem Boot van raderstoomboot Prins Willem van Oranje (de eerste, dat was nog een raderstoomboot)

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE