George Baker

George Baker kennen we vooral van zijn wereldhits Little Green Bag en Una Paloma Blanca. Als liedjesschrijver heeft hij meer dan 600 liedjes geschreven en circa 25 miljoen platen verkocht. Ik beperk me tot zijn twee grootste wereldhits.

George Baker is zijn artiestennaam, zijn werkelijke naam is Hans Bouwens. Hans groeide op bij zijn grootouders in Wormerveer. Hij had een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. Zijn vader sneuvelde aan het eind van de oorlog. Hans speelde al jong in allerlei bandjes en ging ook al vroeg werken.

 

Hij begon in het top veertig bandje de Jokers. In 1967 solliciteerde hij als zanger bij de Zaanse band Soul Invention. Hans werd aangenomen en een jaar later werd de naam van de band gewijzigd in George Baker Selection. In 1969 kreeg de band een platencontract bij het toenmalige label Negram. Hans had inmiddels een paar eigen nummers geschreven en men besloot Little Green Back op te nemen.

Op dat moment werkte Hans aan de lopende band in een limonadefabriek, hij was 25 jaar en getrouwd. Little Green Back werd een groot succes en steeg snel naar de 5e plaats in de US Billboard Top 100. In 1975 kwam Una Paloma Blanca uit. Ook dit werd een enorme wereldhit met een verkoop van ongeveer 9 miljoen exemplaren.

Het is bijzonder dat zijn twee grootste successen regelmatig terugkeren in de hitlijsten.

De regisseur Quentin Tarantino gebruikte in 1999 het nummer Little green bag als titelsong voor zijn film Reservoir Dogs. Meteen schoot het nummer omhoog in de hitlijsten. Ook werd het nummer gebruikt in commercials in onder andereFrankrijk, Scandinavië, Italië en Japan. En Tom Jones scoorde in datzelfde jaar een nummer 1 hit met zijn coverversie van Little Green Bag. Hij verkocht hiervan meer dan 3 miljoen exemplaren.

Una Paloma Blanca werd in 2005 weer een hit, nadat een remake was gebruikt in de Nederlandse film Vet Hard. In 2008 was Paloma Blanca te horen in de internationale kaskraker 'The Kiterunner', een verfilming van de bestseller 'De vliegeraar' van Khaled Hosseini.

George Baker treed nog af en toe op. In 2007 trok hij door het land met zijn theatertour onder het motto:

"Keep it simple, play your guitar and sing that song".

 

Eerste Clipje
Paloma Blanca
Lekker meezingen. Karaoke versie!
De George Baker Selection in vroegere tijd.

Grappig detail. Voordat Little Green Back werd uitgegeven, kreeg ik de demo te horen toen ik op bezoek was bij de Zaanse kunstenaar Dick Visser.

Hij zei: Dit is een liedje van een bandje waar mijn broer Jan in mee speelt. Wat vind jij ervan?

Ik was net als Dick niet echt onder de indruk.

Dick sprak de legendarische woorden: De platenmaatschappij denkt dat het een grote hit wordt, maar dat moet ik maar eens zien.

Dat was ik met hem eens. Ach, we maken allemaal wel eens verkeerde inschattingen in ons leven.

Jan Visser verliet de George Baker Selection kort na de release van Little Green Back. Hij wou een andere musicale richting uit.

 

 

Meer verhalen over de Zaanstreek lezen? Ga naar onderstaande link en je vind een overzicht van alle Zaanse verhalen op: Mijn Zaanstreek.

http://www.aukjeshobbys.nl/133528214 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Aukje | Antwoord 27.10.2017 21.32

El Sombrero. Was dat in de Lage Horn in Zaandam?

japas67 | Antwoord 26.10.2017 11.12

Leuk om te lezen.Ik hoorde Little Green Back voor het eerst in El Sombrero!
Groetjes van Jaap.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

17.10 | 20:56

Hoi,ik ben op zoek naar n K tel reclame met rock and roll.muziek.
Mijn man had n rolletje daar in.gr.christien

...
20.09 | 08:54

Op zoek naar reclame van jongetje op trap
Moeder wordt gebeld en zegt
Hij komt er wel

...
02.09 | 14:16

Ik ben op zoek naar Davitamon reclame filmpje uit 1998 of 1999 het decor was uit jaren 70 ivm 50+ vitaminen. Mijn dochter deed er in mee

...
22.05 | 20:36

Heb zojuist het eerste filmpje " Nog meer filmpjes over de Zaanstreek" gezien en vind het te mooi om er niets mee te doen. Daarom deel ik het graag op Faceboek.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE