Wildebras poppen

Ik ben in het bezit van twee Wildebraspoppen, Anneke en Liesje. Ik weet dat mijn poppen in de jaren vijftig gemaakt zijn in de fabriek ’t Poppenrijk in Steenwijk.

Maar hoe kwam dat eigenlijk?

Voor de Tweede Wereldoorlog hadden de gebroeders Henk en Arend Nolles een goedlopende tabaksfabriek in Steenwijk. Ze maakten onder andere filters voor sigaretten. In die oorlog stopten ze hiermee vanwege gebrek aan materiaal. Er werd besloten om lappenpopjes te maken gevuld met houtwol. Zo bleven de zestien medewerksters aan het werk. De ogen, neus en mond werden met de hand op de popjes geborduurd. Maar tegen het eind van de oorlog kwam ook hier, vanwege gebrek aan materiaal, een eind aan.

Na de oorlog besloten de gebroeders Nolles zich verder te richten op het maken van poppen. Ze hadden het idee deze te maken van papier-maché. Om de kosten laag te houden werden de oude tabakspersen omgebouwd tot papier-maché persen. Ze vestigden zich aan het Steenwijker Diep en noemden hun firma ’t Poppenrijk. Op 25 april 1953 werd de naam "Wildebras" gedeponeerd. De fabriek maakte 80.000 poppen per jaar.De gebroeders gingen met hun tijd mee en in 1957 introduceerden ze de pop van plastic op de voorjaarsbeurs in Utrecht. Dit was een groot succes.

De broers Nolles zaten niet stil, want in 1960 kwamen ze met een pop met ingepland haar, dat je kon kammen en twee jaar later met een pop met ogen die open en dicht konden, de zogenaamde slaapogen. De glorietijd was in de jaren zestig toen het bedrijf meer dan honderd werknemers had. Er werden toen ook constructiespeelgoed en speelgoedauto’s gemaakt. Begin jaren zeventig kwam er steeds meer concurrentie uit het buitenland en werden er mensen ontslagen. In 1973 werd ’t Poppenrijk verkocht, maar zoon Harry Nolles bleef aan als directeur. Op 22 december 1976 sloeg het noodlot toe: de fabriek brandde geheel af. De schade was 3 miljoen gulden.

De fabriek werd niet meer opgebouwd en er werden in Steenwijk geen Wildebras poppen meer gemaakt. Harry Nolles importeerde later nog wel poppen uit het buitenland, die de naam Wildebras kregen. In het stadsmuseum in Steenwijk vind je nog een grote collectie originele poppen. De poppen worden onder andere te koop aangeboden op Marktplaats en de veilingsite Catawiki. Er zijn ook Wildebras poppen verzamelaars. Kijk op wildebraspoppen.nl, poppenverzameling.nl of binnekieken.com.

De poppendokter repareert een Wildebraspop (en meer)
Het personeel voor de fabriek.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

N LEBBINK | Antwoord 22.07.2015 13.56

heel leuk en alles van wildebras vind ik leuk liefst de oudste hartelijk gegroet NANDA

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

15.11 | 14:21

ik heb in de jaren 70 in de clusiusstraat gewoond mijn vader werkte bij de adm maar stond er ook en bankgebouw op poelenburg

...
17.10 | 20:56

Hoi,ik ben op zoek naar n K tel reclame met rock and roll.muziek.
Mijn man had n rolletje daar in.gr.christien

...
20.09 | 08:54

Op zoek naar reclame van jongetje op trap
Moeder wordt gebeld en zegt
Hij komt er wel

...
02.09 | 14:16

Ik ben op zoek naar Davitamon reclame filmpje uit 1998 of 1999 het decor was uit jaren 70 ivm 50+ vitaminen. Mijn dochter deed er in mee

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE