Giethoorn

Bij het station in Steenwijk zie ik regelmatig Chinese toeristen die op de bus naar Giethoorn stappen. Wat is er zo bijzonder aan Giethoorn, dat deze vaak jonge mensen helemaal uit China naar dit dorp komen?

 

Eerst even een kleine historie.


Giethoorn is gelegen in de kop van Overijssel aan de rand van het Nationaal Park de Weerribben. Het behoort sinds januari 2001 tot de gemeente Steenwijkerland. Het heeft 2620 inwoners. Giethoorn is bekend vanwege zijn vele water en de meer dan 170 bruggetjes en wordt daarom wel het Venetie van het Noorden genoemd. In het verleden ontstonden de plassen en meren door de vervening. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Veel huizen zijn op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. 

Stefan en Irina in de rondvaartboot

Vroeger ging het vervoer over het water met de punter. De Gieterse punter is een boot van ongeveer 6,30 meter lang. De punter werd gebruikt voor allerlei transport, zoals het vervoer van koeien. Maar ook de winkeliers gebruikten ze om hun waar te verkopen. Nu stappen de vele toeristen in de zogenaamde fluisterboten om een rondvaart door Giethoorn te maken.

Giethoorn werd in 1957 bekend vanwege de film Fanfare van Bert Haanstra. In het dorp herinnert cafe Fanfare hier nog aan en er staat een beeld van een van de hoofrolspelers Albert Mol. Beroemde Nederlanders, zoals Rijk de Gooijer, Herman Pieter de Boer, Eelke de Jong en Peter van Straaten hebben in Giethoorn gewoond.  

Maar waarom is Giethoorn zo populair bij de Chinese toeristen? Ze houden van de sfeer, de schone lucht, de bootjes en de relative rust van het dorp. De Chinezen hebben ook steeds meer geld te besteden en kunnen gemakkelijk een visum krijgen om naar het buitenland te reizen.
Hieronder heb ik een aantal filmpjes over Giethoorn geplaatst. Wil je de hele film Fanfare bekijken? Dat kan. Onderaan de pagina heb ik de film geplaatst. Kijk en geniet!

Promotiefilmpje
Een toerist vertelt
Een bruiloft in Giethoorn
Varen door de Weerribben
Een eigen filmpje. Fred, Anja, het hondje en ik
Giethoorn van bovenaf gezien

De film Fanfare van Bert Haanstra is in Giethoorn opgenomen.

Je kunt de film bestellen bij bol.com. Bestel de film Fanfare.

Hier kun je meer lezen over Bert Haanstra.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

hillie martens | Antwoord 15.03.2017 11.24

leuk

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

20.05 | 10:31

heb vanmorgen annie en ischa gezien op tv,GEWELDIG!!!!!!!!!!!!!!!!

...
06.03 | 19:41

Leuk om te zien hoe je er nu uitziet

...
04.03 | 14:57

deel van mij leven....?

...
04.03 | 11:32

gewoon mooi.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE