Aukjeshobbys

De historie van de Gedempte Gracht

De Gedempte Gracht is ontstaan in 1858 toen de brede sloot tussen de twee paden aan weerszijden hiervan werd gedempt. Zuidelijk van de sloot lag het Zilverpad en noordelijk het Geldelozepad, ook wel het Kuyperspad genoemd. Beide paden waren al in de zeventiende eeuw aanwezig. De Gedempte Gracht werd een voor Zaandam belangrijke winkelstraat maar was ook een belangrijke doorgaande weg voor het verkeer. In 1983, toen bij de opening van de Hemtunnel het station van Zaandam werd verplaatst, lag het station in het verlengde van de Gedempte Gracht in plaats van tegenover de Stationsstraat.

Eind jaren 90 werd de Gedempte Gracht een voetgangersgebied en werd het auto- en busverkeer verlegd naar de Vinkenstraat. In het midden van de Gedempte Gracht werden winkelpaviljoens gebouwd. In 2011 zijn de paviljoens gesloopt. De gracht is weer opengegraven als onderdeel van het project Inverdan. De gemeente heeft besloten de naam te handhaven, omdat de naam Gedempte Gracht verankerd is. Het behoud van de naam is volgens het college niet belemmerend voor het functioneren van de straat. Verschillende argumenten speelden mee bij de overweging al dan niet over te gaan tot een wijziging van de straatnaam Gedempte Gracht. Ervaringen elders in het land tonen aan dat het doorvoeren van een wijziging veel tijd en geld kost.

Toen de architect Sjoerd Soeters tien jaar geleden voor het eerst het westelijk deel van het centrum van Zaandam bezocht, wist hij een ding zeker. Het stadshart was er zo dramatisch aan toe dat hij hoog moest inzetten om er wat van te maken. Dus bij de allereerste kennismaking stelde hij zich voor aan de Zaanse raadsleden. Dames en heren, uw centrum lijkt nog het meest op Grozny tijdens het hoogtepunt van de oorlog. Nu staan er dankzij hem in het nieuwe stadscentrum de karakteristiek groen geschilderde Zaanse houten huisjes, met puntdak en krullende daklijsten. Alles nieuw. Woonhuizen, winkelpuien, zelfs het nieuwe stadhuis is volledig nep-authentiek opgetrokken met Zaanse huisjes tot 38 meter boven het maaiveld. Maar het allergrootste icoon van het nieuwe Zaandam is Inntel Hotel. Bijna iedereen die het ziet, moet glimlachen. Maar er zijn ook mensen die het afschuwelijk vinden.

ZaanInn hotel in diamond painting. Je kan het hiernaast bestellen. Klik even op de link.

Ik heb iets heel bijzonders gevonden. Een afbeelding van het ZaanInn hotel in diamond painting. Wat is dat nou weer? Met Diamond Painting maakt je een schilderij met gekleurde kristallen steentjes. Op het canvas staat het patroon duidelijke aangegeven, zodat je goed kunt zien waar je de steentjes moet leggen.

Misschien iets voor de lange winteravonden? Je kan het eenvoudig hier bestellen ZaanInn hotel in diamond painting

Veel Zaankanters waren sceptisch over de plannen met de Gedempte Gracht. Zou de gracht niet opnieuw gedempt worden, maar nu door zwerfvuil en andere rotzooi? Zoals het er nu uitziet wordt de gracht en de winkelstraat goed schoon gehouden.

Oh Zaandam, ik zie je zo graag!

Wat er verdween in de loop der jaren en wat niet terug komt.

Een virtuele impressie

Een blik in de toekomst van de Gedempte Gracht

Het nieuwe stadshart van Zaandam

Zo begon het. Zaandammers geven commentaar

De opening van de Primarkt

Wat vinden Zaandammers van het Zaanse hotel?

nanneke Groenestein Jankiewicz 08.02.2018 22:19

ik begrijp dat smaken verschillen maar de Kits druipt er af kan verdomme niet eens meer naar buiten kijken of ik zie dat wan gedrocht van Hotel

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!