De Bullekerk in Zaandam

Bij een wandeling door de Westzijde staan we even stil bij de Bullekerk. De Hervormde kerk is gebouwd in de jaren 1638 tot 1640 en in de jaren zeventig van de vorige eeuw gerestaureerd. De werkelijke naam is eigenlijk de Westzijderkerk en hij dankt zijn bijnaam aan een bijzonder voorval.

Het ging economisch steeds beter aan de westkant van de Zaan.

Het kerkgebouw was al snel te klein en werd daarom tussen 1672 en 1680 aan beide kanten uitgebreid, waardoor de kerk de huidige vorm kreeg.

In het begin had de kerk een andere wat kleinere toren. De huidige toren is in 1692 geplaatst. Het bijzondere is dat deze eigendom is van de gemeente Zaanstad. Dat hebben we aan Napoleon te danken, die destijds had besloten dat de toren in handen kwam van de burgerlijke gemeente.

Het laatste nieuws is, is dat de kerk is verkocht. De koper is Stadsherstel Amsterdam. Het is de bedoeling om er samen met twee Zaanse ondernemers een cultureel centrum van te maken. De kerk doet al vele jaren dienst als concertzaal. Niels Busch en Gerbrand Wijma willen dat uitbreiden met andere activiteiten. Gebruik als poppodium is daarbij uitgesloten.

 

Incidenteel blijft de kerk ook beschikbaar voor rouw- en trouwdiensten.

 

De kerkenraad van de Protestantse Gemeente neemt het besluit met pijn in het hart. De toekomst van de Bullekerk is met deze aankoop voor tientallen jaren veilig, zei Wijma eerder.

 

Het hele kerkplein, maar ook een groot deel van het terrein aan de achterkant was vroeger kerkhof. Aan de rand van het kerkhof stond een schuur. Vanuit die schuur deelde de diaconie wekelijks op zaterdag goederen uit aan de armen. Wat dat betreft is er niet zoveel veranderd. Alleen heeft de voedselbank deze taak, op een andere locatie, overgenomen. Rechts vooraan, ongeveer waar vroeger de apotheek Romein gevestigd was, stond in het verleden het rechthuis van West-Zaandam, kompleet met schandpaal.

 

In het huis aan de Parkstraat rechts van de kerk op nummer zes, heeft Freek de Jonge een deel van zijn jeugd doorgebracht. Zijn vader was dominee.

Op het plein voor de kerk staat een beeld van een stier, die een vrouw op de horens neemt. Dit beeld symboliseert de droeve gebeurtenis, die zich in 1647 afspeelde en waaraan de naam “Bullekerk” is te danken. Niet ver van de kerk, was de boerderij van boer Jacob Egh. Hij had op die noodlottige dag een stier aan het hek vastgebonden. De stier werd onrustig toen er kinderen in de buurt aan het spelen waren.

Uiteindelijk brak de stier los en nam de boer op de horens.

Zijn hoogzwangere vrouw Trijn rende naar buiten en werd vervolgens ook op de horens genomen. Haar buik werd door de dolle stier opengereten en het kind kwam eruit. Boer Jacob en zijn vrouw Trijn overleefden het drama niet. Bij de begrafenis was de belangstelling groot, er kwamen 800 mensen op af. Hun zoontje had het drama overleefd, maar overleed toen hij negen maanden oud was bij een epidemie. Zijn ouders waren begraven in de kerk en hij werd in hun graf bijgezet.

Op 2 september 1647, de dag van de begrafenis van boer Egh en zijn vrouw, werd de stier door een menigte in een sloot gedreven en afgemaakt. Van beide horens werden bekertjes gemaakt en als aandenken aan de familie van de slachtoffers geschonken.

 

 

Eén van de bekertjes is bewaard gebleven. Het bevindt zich in het Zaans Museum op de Zaanse Schans in Zaandam.

Muziek van het orgel

In 1969 werd gegonnen met de restauratie van de Bullekerk en deze werd in 1975 afgerond. Het kostte ruim 3 miljoen gulden. Het geld kwam van het rijk, de provincie en de gemeente. En werd verder aangevuld met giften van Zaanse burgers.

Bezoekers van deze pagina, gingen ook naar:

De Westzijde Zaandam: http://www.aukjeshobbys.nl/169500633 

En naar Zaanstreek filmpjes: http://www.aukjeshobbys.nl/169500623 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

aukje | Antwoord 24.01.2018 22.16

Ik weet alleen dat H.W. Flentrop sinds 1893 meer dan 40 jaar organist is geweest

E Jap a joe-kroonenberg | Antwoord 10.01.2018 19.27

Jammer dat de organist niet wordt genoemd.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

17.10 | 20:56

Hoi,ik ben op zoek naar n K tel reclame met rock and roll.muziek.
Mijn man had n rolletje daar in.gr.christien

...
20.09 | 08:54

Op zoek naar reclame van jongetje op trap
Moeder wordt gebeld en zegt
Hij komt er wel

...
02.09 | 14:16

Ik ben op zoek naar Davitamon reclame filmpje uit 1998 of 1999 het decor was uit jaren 70 ivm 50+ vitaminen. Mijn dochter deed er in mee

...
22.05 | 20:36

Heb zojuist het eerste filmpje " Nog meer filmpjes over de Zaanstreek" gezien en vind het te mooi om er niets mee te doen. Daarom deel ik het graag op Faceboek.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE