Aukjeshobbys

Koloniën van Weldadigheid

Steun mijn website

Mijn site kost geld voor onderhoud en beheer. Vind je dat mijn site in de lucht moet blijven? Bestel je wel eens iets via bol.com? Dat is mooi. Ik krijg een commissie van 3% van de aankoopsom als je via mijn linkjes bol.com besteld. Zo kan ik (een deel) van de kosten betalen.

Ja! Ik wil dat aukjeshobbys blijft bestaan en bestel voortaan via een link op de site. Ik ga nu naar bol.com.

Ik wil eerst meer informatie en ga naar  http://www.aukjeshobbys.nl/133528243

Ter introductie een promotiefilmpje van het museum De Proefkolonie in Frederiksoord.

Het nieuwe museum de Proefkolonie in Frederiksoord.

Als ik vrienden te logeren heb in mijn zomerhuisje op de Bult bij Steenwijk, neem ik ze graag mee naar Frederiksoord een paar kilometer verderop. Hier staat het vernieuwde museum de Proefkolonie. Ook vind je in Frederiksoord nog veel gebouwen die herinneren aan de tijd, dat hier een kolonie was gevestigd.

Maar wat was een kolonie? En hoe kwam deze tot stand? 

Generaal Johannes van den Bosch

De Maatschappij van Weldadigheid werd ruim 200 jaar geleden opgericht door generaal Johannes van den Bosch. Omdat er veel armoede heerste in Nederland had hij het idee deze te bestrijden door mensen uit de grote steden te verplaatsen naar de nog onontgonnen gebieden in onder meer Drenthe en Overijssel.

Door iedere kolonist een woning te bieden, een stuk grond van drie hectare en wat vee zouden zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Koloniehuisje

Begonnen werd in 1818 met een proefkolonie in Frederiksoord. Op 25 augustus begon de bouw van de woningen en in oktober van dat jaar arriveerden de eerste gezinnen. Frederiksoord werd een ‘proefkolonie’ genoemd omdat het de bedoeling was later meer koloniën in de omgeving en daarbuiten te stichten.

Er werden in eerste instantie 52 gezinnen uit alle delen van het land geselecteerd om mee te doen aan het experiment van Johannes van den Bosch.

Tuinbouwschool in Frederiksoord

De maatschappij bouwde vervolgens definitieve koloniën, bestaande uit kleine koloniehuisjes met een beetje grond. De koloniën werden later de dorpen Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord en Willemsoord. Om de bevolking op te voeden, werden er scholen gesticht.

Behalve lagere scholen ook land- en tuinbouwscholen en een bosbouwschool. Mannen deden het veldwerk en vrouwen en kinderen moesten spinnen en weven. Ook was er gezondheidszorg.

Hoe werd dit allemaal bekostigd? Men kon lid worden van de Maatschappij van Weldadigheid. Al snel waren er duizenden leden die een kleine bijdrage betaalden.

In 1823 startte een zogenaamde dwangkolonie voor bedelaars. In Veenhuizen werd ook een kolonie voor weeskinderen uit Amsterdam gebouwd.         

De armen kregen kleding en schoeisel

Uiteindelijk was het project van Van den Bosch niet succesvol. Hij had goede bedoelingen en was ambitieus, maar hij deed te grote investeringen, die weinig opbrachten. Ook waren de arme stadsmensen niet gewend aan het vaak zware werk. De steden in het westen van het land stuurden ook families waar ze vanaf wilden, vanwege onder andere alcoholproblemen, asociaal gedrag en landloperij.

De leden van  Maatschappij van Weldadigheid geloofden er niet meer in en er kwamen steeds minder donaties binnen.

 

Om een faillissement te voorkomen gingen de dwangkoloniën in 1859 over in handen van de overheid. In 2019 is de Koloniën van Weldadigheid genomineerd om op de werelderfgoedlijst van de Unesco te komen, vanwege de unieke cultuurhistorische waarde.

Het boek is te bestellen door op de onderstreepte link in de tekst te klikken.

In 2010 kwam de geschiedenis van de koloniën onder de aandacht door het boek Het Pauperparadijs van Susanna Jansen. Van dit boek werden meer dan 300.000 exemplaren verkocht. In 2016 werd op basis van het boek een theatervoorstelling gemaakt.

De theatervoorstelling werd opgevoerd op de binnenplaats van het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen.

Dit trok veel bezoekers en werd een groot succes. Alle 40 voorstellingen waren uitverkocht waardoor een reprise volgde in 2017. Ook deze 52 voorstellingen waren zo goed als uitverkocht.

In 2018 werd het Pauperparadijs enkele malen opgevoerd in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Ook dit was een succes.

Ben je nieuwsgierig, dan heb ik hier een link naar het boek Het Pauperparadijs

 

 

 

 

 

 

Wil je alle online aanbiedingen bekijken? Je vind ze hier.

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!