De juffrouw

Smederij Midden Beemster. De foto komt van internet.

Hieronder weer zo'n mooi verhaal van Dick Bakker. Het verhaal is eerder gepubliciteerd op de website: Je bent een Zaankanter als...

Dick komt uit Zaandam en woont nu in Heiloo.

 

Mijn overgrootvader van moederskant deed niet aan geboortebeperking. Drie vrouwen in het kraambed gestorven en een twintig kinderen. Mijn opa was dus één van hen. Sterke familiebanden zaten toen al niet in de genen.

 

Mijn moeder vertelde meerdere malen en nog steeds met verbazing in haar stem, hoe ze fietsend met haar vader in de Beemster, een man tegenkwam die hen groette.

Op haar vraag wie die man was, antwoordde haar vader dat het een broer was. Mijn moeder had twee zusters en een broer. Toen ik in 1935 ter wereld kwam, was opa al weduwnaar.

 

Hij woonde schuin aan de overkant op de Lijnbaanstraat 25 in Zaandam en hield kippen en konijnen. Niet als hobby maar voor de slacht. In het schuurtje een bebloed hakblok en spijkers waaraan konijnenvellen hingen te drogen.

En opa had nog iets, een juffrouw, die de huishouding deed en bij hem inwoonde. Of er zich nog andere zaken afspeelden op dat kleine zoldertje? We zullen het nooit weten.

 

Opa noemde haar consequent de juffrouw, wij noemden haar tante Neeltje, een schat van een mens met een hazenlip en misschien daardoor wel buiten de huwelijksbootje gevallen. Zij was geheel geaccepteerd in de familie, kwam mee op verjaardagen en vierde bij ons oudjaar.

De foto komt uit de beeldbank van het Gemeente archief Zaanstad.

Op opa’s verjaardag uit school komend, stond er voor ieder kind een schoteltje snoep klaar. Na opa’s overlijden heeft ze er nog enige tijd gewoond tot zij ziek werd en opgenomen werd in het verpleeghuis de Rozenboom.

 

Mijn moeder heeft de juffrouw tot haar overlijden regelmatig bezocht alsof het familie was. Ja, tante Neeltje hoorde er helemaal bij.

Mensen die deze pagina bekeken gingen ook naar het overzicht van alle Zaanse verhalen: http://www.aukjeshobbys.nl/133528214

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

17.10 | 20:56

Hoi,ik ben op zoek naar n K tel reclame met rock and roll.muziek.
Mijn man had n rolletje daar in.gr.christien

...
20.09 | 08:54

Op zoek naar reclame van jongetje op trap
Moeder wordt gebeld en zegt
Hij komt er wel

...
02.09 | 14:16

Ik ben op zoek naar Davitamon reclame filmpje uit 1998 of 1999 het decor was uit jaren 70 ivm 50+ vitaminen. Mijn dochter deed er in mee

...
22.05 | 20:36

Heb zojuist het eerste filmpje " Nog meer filmpjes over de Zaanstreek" gezien en vind het te mooi om er niets mee te doen. Daarom deel ik het graag op Faceboek.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE