De juffrouw

Steun mijn website

Leuk dat je mijn website bezoekt. Mijn site kost geld voor onderhoud en beheer. Bestel je wel eens iets via bol.com? Dat is mooi. Ik krijg een commissie van 3% van de aankoopsom als je via mijn linkjes bol.com besteld. Zo kan ik een deel van de kosten betalen.

Ja! Ik wil dat aukjeshobbys blijft bestaan en bestel voortaan via een link op de site. Ik ga nu naar bol.com.

Ik wil eerst meer informatie en ga naar  http://www.aukjeshobbys.nl/133528243

Smederij Midden Beemster. De foto komt van internet.

Hieronder weer zo'n mooi verhaal van Dick Bakker. Het verhaal is eerder gepubliciteerd op de website: Je bent een Zaankanter als...

Dick komt uit Zaandam en woont nu in Heiloo.

 

Mijn overgrootvader van moederskant deed niet aan geboortebeperking. Drie vrouwen in het kraambed gestorven en 21 kinderen. Mijn opa was dus één van hen. Sterke familiebanden zaten toen al niet in de genen.

 

Mijn moeder vertelde meerdere malen en nog steeds met verbazing in haar stem, hoe ze fietsend met haar vader in de Beemster, een man tegenkwam die hen groette.

Op haar vraag wie die man was, antwoordde haar vader dat het een broer was. Mijn moeder had twee zusters en een broer. Toen ik in 1935 ter wereld kwam, was opa al weduwnaar.

 

Hij woonde schuin aan de overkant op de Lijnbaanstraat 25 in Zaandam en hield kippen en konijnen. Niet als hobby maar voor de slacht. In het schuurtje een bebloed hakblok en spijkers waaraan konijnenvellen hingen te drogen.

En opa had nog iets, een juffrouw, die de huishouding deed en bij hem inwoonde. Of er zich nog andere zaken afspeelden op dat kleine zoldertje? We zullen het nooit weten.

 

Opa noemde haar consequent de juffrouw, wij noemden haar tante Neeltje, een schat van een mens met een hazenlip en misschien daardoor wel buiten de huwelijksbootje gevallen. Zij was geheel geaccepteerd in de familie, kwam mee op verjaardagen en vierde bij ons oudjaar.

De foto komt uit de beeldbank van het Gemeente archief Zaanstad.

Op opa’s verjaardag uit school komend, stond er voor ieder kind een schoteltje snoep klaar. Na opa’s overlijden heeft ze er nog enige tijd gewoond tot zij ziek werd en opgenomen werd in het verpleeghuis de Rozenboom.

 

Mijn moeder heeft de juffrouw tot haar overlijden regelmatig bezocht alsof het familie was. Ja, tante Neeltje hoorde er helemaal bij.

Mensen die deze pagina bekeken gingen ook naar het overzicht van alle Zaanse verhalen: http://www.aukjeshobbys.nl/133528214

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

29.08 | 14:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op het schoolplein van de ProRege school opgenomen, gaat om een Puch brommer met o.a. Hans Dagelet.

...
07.08 | 14:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de man aan de telefoon. Het antwoord zou voorspelbaar moeten zijn, maar is gek genoeg POELIER

...
03.08 | 16:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub met een kraslot de hoofdprijs heeft gewonnen en daar een voetballer voor heeft gekocht

...
27.07 | 23:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE