Poelenburg Zaandam

Aan deze pagina wordt nog gewerkt

Poelenburg is in de jaren 60 van de vorige eeuw ontstaan. Het ontleent zijn naam aan de paltrokmolen De Gekroonde Poelenburg die hier stond. Deze molen werd in 1963 overgeplaatst naar de Zaanse Schans.

Zelf heb ik van 1975 tot 1985 in een flat aan de straat Poelenburg gewoond. Voor mijn kinderen was het een goede plek om te wonen. Er was veel speelgelegenheid tussen de flats. Mijn zoon had er een schooltuin en mijn dochter hielp veel op de kinderboerderij. Er was een buurthuis met kinderopvang, waar je ook allerlei cursussen kon volgen. Mijn zoon voetbalde bij ZVV. Mijn dochter zat op de balletschool Arabesk van de dames Pot.

Er was in de jaren 60 steeds meer behoefte aan woonruimte voor de werknemers van grote bedrijven als Verkade, Bruynzeel en Eurometaal.

Omdat er een tekort aan personeel was, kwamen er werknemers uit het noorden van Nederland, voornamelijk Drenthe en Friesland, naar de Zaanstreek. Hiervoor was de nieuwe wijk de Vijfhoek gebouwd.

De bedrijven waren blij met de nieuwe hard werkende werknemers, die door de Zaankanters steevast "Friezen" werden genoemd.

De "Friezen" hadden een status als gastarbeider in eigen land en werden door de inwoners van Zaandam over het algemeen niet warm onthaald.

 

Aantal inwoners: 8560
Aantal mannen: 4195
Aantal vrouwen: 4365
 
Aantal tot 14 jaar: 1875
Aantal 15 tot 24 jaar: 1100
Aantal 25 tot 44 jaar: 2525
Aantal 45 tot 64 jaar: 1935
Aantal ouder dan 65 jaar: 1135

Eén op de vijf heeft een uitkering, 31 procent van de kinderen groeit op onder de armoedegrens en de buurt ken alleen zwarte scholen. Ruim 70 procent van de inwoners is van niet-westerse komaf. Veel inwoners spreken slecht of amper Nederlands. “Klein-Ankara”, wordt de wijk wel eens genoemd. Op straat, bij de winkels en op het schoolplein is de voertaal voornamelijk Turks.

En dat was wel te begrijpen. De toekomstige inwoners van de Zaanstreek hadden privileges. Het waren alleen mannelijke werknemers. Deze gingen door de week in een kosthuis. De kosten hiervan waren 27,50 gulden, die door de werkgever werden betaald. De mannen gingen in het weekend naar huis en kregen de kosten voor het openbaar vervoer volledig vergoed.

Daar had men nog wel begrip voor, maar dat ze ook nog voorrang hadden bij de toewijzing van een woning viel in minder goede aarde. 

 

De bedrijven streefden naar zo snel mogelijke gezinshereniging. Waar de inwoners van Zaandam jaren moesten wachten op een woning, kregen de "Friezen" meestal binnen acht maanden na indiensttreding een moderne nieuwbouwwoning in de Vijfhoek toegewezen.

En dat gaf begrijpelijk scheve gezichten.

Ik vertrok met mijn ouders en broer in 1960 naar Zaandam. We hadden een flat in de Vijfhoek toegewezen gekregen. Mijn vader vond die nieuwe wijk helemaal niks. Dat is het ghetto van de toekomst volgens hem.

https://www.bol.com/nl/m/boeken/

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

12.01 | 14:16

Ik heb dat filmpje niet kunnen vinden. Ik heb zelf op de Communicatie afdeling van de Postbank gewerkt, maar herinner het me niet.

...
06.01 | 01:30

die zoek ik ook al lang! "Hij ken t nie!" door deze reclame ben ik gaan skaten haha! Mocht je em gevonden hebben, ik hoor het graag!

...
14.12 | 20:14

Op zoek naar reclame van Mastercard (onbetaalbaar).
Gaat over een vader die met z'n zoon naar een voetbalwedstrijd gaat, liedje kleine jongen v André Hazes.

...
04.12 | 12:26

Ik zoek een filmpje waarin het eindigt met een skate boarder en dan zeggen ze 1 op 1 helemaal alleen giro blauw past bij jou.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE