Struikelstenen

Als je vanaf de Dam door de Westzijde in Zaandam loopt, kom je op een gegeven moment aan je linkerhand voor een statige witte villa het monument ter nagedachtenis aan de verzetstrijders Hannie Schaft en Jan Bonekamp tegen.

 

Wat je waarschijnlijk niet weet is dat er in die zelfde Westzijde nog een monument is ter nagedachtenis aan slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

Het huis in de Westzijde.

Als je oversteekt en verder loopt richting de Bernardbrug kom je op een gegeven moment langs nummer 262.

 

In de stoep voor de ingang van dit stijlvolle huis aan de Zaan zijn twee stenen met een inscriptie gemetseld.

 

Hoe komen deze kleine stenen hier en wat is de achtergrond?

Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine”. In Nederland noemen we ze Struikelstenen. Het zijn vierkante betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gegraveerd.

 

De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's vermoord zijn. Joden, Sinti en Roma, verzetsstrijders, homoseksuelen, Jehova's getuigen, gehandicapten, deserteurs, dienstweigeraars, burgers in dwangarbeid. Het is ter herinnering aan hun deportatie.

Gunter Demnig

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar en ondernemer Gunter Demnig geboren in 1947 in Berlijn. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

 

De stenen van 10 bij 10 cm werden lange tijd door de kunstenaar zelf gemaakt en geplaatst. Vanwege de grote vraag helpen nu andere kunstenaars hem. Het project begon in 1994 en inmiddels zijn er meer dan 61.000 Stolpersteine geplaatst in duizenden steden en dorpen in Europa.

Gunter Demnig heeft op Bevrijdingsdag 2009 de struikelstenen in Zaandam zelf geplaatst .

Wie waren de bewoners van de Westzijde 262?

 

Tot 1942 woonde hier het Joodse echtpaar Geertruida Regina van Rhijn en Max (Marcus Louis) Polak. Hij was docent aardrijkskunde handelsrecht en staatswetenschappen op het Zaanlands lyceum.

Max Polak in het midden met gekruisde armen. Om hem heen leerlingen van de vijfde klas van de hbs, 1939 (collectie J. Kakes)

Ik schrok ervan toen ik las dat hij al op 21 november 1940, dus al een paar maanden na het uitbreken van de oorlog, per brief werd ontslagen omdat hij Joods was. Het echtpaar Polak ging onderduiken en nam afscheid van een tante in een bejaardentehuis. Tijdens dit bezoek zijn zij door de nazi's opgepakt. In september 1942 zijn zij vermoord in het concentratiekamp Auschwitz.

 

Initiatiefnemers voor de plaatsing van deze Stolpersteine zijn drie dochters Bloch, achternichtjes van Geertruida Regina van Rhijn. Met dit initiatief willen ze de liefdevolle herinneringen aan de familie tastbaar maken.


Aan het begin van de oorlog had de Zaanstreek 320 Joodse inwoners. Hiervan hebben 180 de oorlog niet overleefd. Het zou mooi zijn dat ook bij de huizen van deze slachtoffers struikelstenen worden geplaatst. Opdat we even bij ze stil kunnen staan.

 

Bezoekers aan deze pagina gingen ook naar: Mijn Zaanstreek.

http://www.aukjeshobbys.nl/133528214 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

15.02 | 17:14

Aukje, je boek: geen echte kerels met plezier gelezen. Lekker ontspannend en herkenbaar. Wij wonen in Wolvega en fiets veel en fiets vaak door de Weerribben.

...
11.02 | 21:05

Leuk om de oude reclame filmjes te zien. Heb van Grols reclame filmjes ontvangen uit de jaren 50, thema Vakmanschap is Meesterschap. Interesse?

...
03.02 | 11:26

even terug in de tijd

...
14.01 | 09:48

Beste mijnheer/mevrouw Zwart, dat kan.

arjen_koppen@hotmail.com

groet,

Arjen

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE