Dick Laan

Steun mijn website

Leuk dat je mijn website bezoekt. Mijn site kost geld voor onderhoud en beheer. Vind je dat mijn site in de lucht moet blijven? Bestel je wel eens iets via bol.com? Dat is mooi. Ik krijg een commissie van 3% van de aankoopsom als je via mijn linkjes bol.com besteld. Zo kan ik (een deel) van de kosten betalen.

Ja! Ik wil dat aukjeshobbys blijft bestaan en bestel voortaan via een link op de site. Ik ga nu naar bol.com.

Ik wil eerst meer informatie en ga naar  http://www.aukjeshobbys.nl/133528243

Toen ik zeven jaar was, won ik bij een prijsvraag een boekenbon. Hiervan kocht ik het boek Pinkeltje in Artis. Ik heb het boek nog steeds. Maar wie is Pinkeltje?

Hij is geen kabouter, maar gewoon een mannetje zo groot als een pink. Hij woont in het grote huis, waar een vader, een moeder, een jongetje en een meisje wonen.

 

Zijn vriendjes zijn de hond Wiebelstaartje, de poes Snorrebaard en de vijf muisjes. Een ander vriendje is Wolkewietje, een wolkenmannetje zo groot als een arm en afkomstig van bovenop de wolken.

Dick Laan aan zijn schrijftafel

Pinkeltje is getrouwd met Pinkelotje. Hij laat zich nooit aan de bewoners van het huis zien, maar helpt ze in stilte. Hij heeft wel contact met een mens en dat is meneer Dick Laan aan wie Pinkeltje zijn avonturen vertelt en die hij ze vervolgens opschrijft.

 

Dick Laan is in 1894 geboren in Wormerveer. Hij was een telg van de rijke fabrikantenfamilie. Zijn vader was medeoprichter van de oliefabriek Crok en Laan. Tot zijn achtste jaar woonde hij in Wormerveer. Daarna verhuisde het gezin naar Bloemendaal.

Maar de band met de Zaanstreek bleef bestaan. Hij werkte er in het bedrijf van zijn vader en later in het bedrijf van zijn broer.

Zijn passie was het maken van films. In 1917 maakte hij zijn eerste kinderspeelfilm. Hij maakte later veel meer films en ook documentaires. In 1939 kwam het eerste Pinkeltje boek uit.

Dick Laan was getrouwd Jantina de Vries en woonde in Heemstede. Ze hadden geen kinderen. Hij vertelde verhaaltjes aan zijn neefjes en nichtjes. Zo ontstond Pinkeltje, het kleine dappere mannetje, dat soms zo dom kon zijn.

Voor Dick Laan was herkenbaarheid het belangrijkste element in kinderboeken en volgens hem moest er spanning in het verhaal zitten, maar het mag nooit griezelig zijn. Alles is zo geloofwaardig gehouden, dat de kleintjes erin gaan geloven.

 

In totaal zijn er 29 boeken over Pinkeltje verschenen en zijn er zo’n drie miljoen van verkocht.

Bijna elke Nederlander kent Pinkeltje. De boeken worden nog steeds gelezen, voorgelezen en herdrukt.Ook zijn ze in diverse andere landen verschenen zoals Engeland, Frankrijk, Duitsland, Finland, Spanje en Portugal. In 2011 zelfs in China!

In 1978 verscheen een film over Pinkeltje met Aart Staartjes en Wieteke van Dort in de hoofdrol.

 

Hoe geliefd Pinkeltje is in Nederland blijkt uit de veertig scholen en peuterspeelzalen die de naam Pinkeltje, Pinkelotje of Wolkewietje hebben.

Dick Laan overleed op 6 oktober 1973.

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

01.07 | 19:40

Hoi Aukje,
Ken je die reclame nog die ging over bungy jumpen. En waarbij een opschepperige man zei Vroegah sprongen we zonder touw!

...
07.06 | 12:02

Hoi zoek een reclame filmpje met Urbanus giroblauw past bij jouw dag mevrouw!Het was een bioscoop reclame

...
19.05 | 15:51

Ik ben op zoek naar een reclame waarbij een vrouw roept: hey sofie, lekkere parfum! Volgens mij zie je een ferrari in het filmpje. Dacht ergens tussen 1997-2002

...
25.04 | 11:49

Hi Aukje, ik ben op zoek naar een reclame waarin iemand een heg aan het snoeien is. Hij let niet op en snoeit dwars door zijn snoeiwerk. Herinner jij je dit?

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE