De jaren 60

De jaren 60 staan ook wel bekend als de protestjaren. Er is sprake van jongeren, die zich afzetten tegen hun ouders. Bekend werd de Provobeweging, die gebaseerd was op het anarchisme. De beweging werd in 1965 opgericht door Roel van Duijn, Martijn Lindt en Rob Stolk.

 

Het begon met het uitgeven van een tijdschrift, maar daar bleef het niet bij. Ze organiseerden happenings, maakten pamfletten en gooiden rookbommen bij het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg. Er kwamen steeds meer rellen en confrontaties met de politie. In 1967 werd Provo opgeheven.

 

De tekst gaat door onder het filmpje.

De rebelse stad.

Eind 1960 ontstond de Flowerpower in de Verenigde Staten. Aanhangers van deze subcultuur werden hippies genoemd. Ze droegen kleurrijke kleren met fleurige patronen, haarbanden en slippers. Ze leefden vaak in communes, rookten wiet, dronken thee en luisterden naar psychedelische muziek.

 

Maar het was ook een protestbeweging, ze waren tegen de oorlog, honger en armoede in de wereld. De musical Hair geeft een goed beeld van de weerstand tegen de oorlog in Vietnam.

Een hoogtepunt van de hippiecultuur was het Woodstock festival dat van 15 tot en met 18 augustus 1969 werd gehouden op een weiland van de melkveehouder Max Yasgur.

Het festival had als motto: “drie dagen van vrede en muziek”. Artiesten die optraden waren Janis Joplin, Jimmy Hendrix, Joe Cocker en vele anderen.

 

Als je geen hippie was, wat droeg je dan? De minirok was mode en de hotpant. Twiggy was een rolmodel, een heel tenger jongensachtig fotomodel met bijzonder oogmake-up.

 

De tekst gaat door onder het filmpje

De jaren 60 compilatie

En vergeet de Beatmeisjes niet. In Nederland waren heel wat meisjes actief in de Popmuziek. De absolute toppers uit die jaren waren Jerney Kaagman, Patricia Paay, Margriet Eshuijs, Bonnie St. Claire en Mariska Veres.

 

In Nederland waren er naast hippies andere jeugdsubculturen, In Amsterdam had je de Pleiners en de Dijkers. Dijkers waren nozems van de Nieuwedijk. De naam nozem komt van: Nederlands-Onderdaan-Zonder-Enig-Moraal. Het vervoermiddel was een brommer, een Kreidler of Zundapp en ze droegen graag leren jasjes.

 

Pleiners ontleden hun naam aan het Leidse plein. Ze reden op een Puch, een bromfiets met hoog stuur en meisjes op een Kaptein Mobilette. In andere steden hadden deze groepen andere namen, zoals Kikkers en Muizen.

Joe Cocker op Woodstock
Twiggy

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

01.07 | 19:40

Hoi Aukje,
Ken je die reclame nog die ging over bungy jumpen. En waarbij een opschepperige man zei Vroegah sprongen we zonder touw!

...
07.06 | 12:02

Hoi zoek een reclame filmpje met Urbanus giroblauw past bij jouw dag mevrouw!Het was een bioscoop reclame

...
19.05 | 15:51

Ik ben op zoek naar een reclame waarbij een vrouw roept: hey sofie, lekkere parfum! Volgens mij zie je een ferrari in het filmpje. Dacht ergens tussen 1997-2002

...
25.04 | 11:49

Hi Aukje, ik ben op zoek naar een reclame waarin iemand een heg aan het snoeien is. Hij let niet op en snoeit dwars door zijn snoeiwerk. Herinner jij je dit?

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE