Zwembad de Blesse 4

De boerderij waar Paulus Visser in 1931 ging wonen, was enkele eeuwen daarvoor een herberg. Zijn jongste zoon Joop Visser wist zich te herinneren, dat op een van de ramen in de voorgevel “Ruimzicht” geschilderd was.

 

Eeuwenlang is daar een buurtje geweest rond die herberg. In de weg van Steenwijk naar Wolvega lag omstreeks 1600 nog een veer in de Linde. Het is niet onmogelijk dat de herberg het veerhuis is geweest.  

In 1925 was de rivier de Linde gekanaliseerd. En het water van de Blessevaart werd via een dode arm van de Linde in de nieuwe Linde geloosd. Bij het huis van Paulus Visser bleef een grote kom over met helder water en daarin zag Paulus zijn kans.

 

Er was vanuit de gemeente al eens geprobeerd een zwembad op te richten, maar dat was op niets uitgelopen.Ook werd geprobeerd via een vereniging, die een renteloze lening voorstelde een zwembad van de grond te krijgen, maar ook dat plan was mislukt. 

Gerrit Ponne van de gymnastiek vereniging was een promotor. Hij was bereid gratis zwemles te geven. Maar het liep allemaal op niets uit.

Het lukte Paulus Visser wel! Burgemeester Maas, die in 1934 benoemd was, had weinig bezwaren. Architect Hoekstra werd belast met het ontwerp. Het bouwwerk voor de kleedhokjes werd in een werkplaats gemaakt. In het voorjaar werd er geheid en enkele weken later was alles in elkaar gezet. Er kwam een kinderbad met daaromheen loopsteigers. Er waren springplanken en iedereen was tevreden.

 

De enige die zich nog verzette was de eerwaarde Deken Vaas, die er niet tevreden mee was dat vrouwen en mannen daar samen gingen zwemmen.

Verder lezen? Ga naar Zwembad de Blesse 5

Klik hier: http://www.aukjeshobbys.nl/449451002 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

12.12 | 11:18

Reclame waarin een sullige man zijn moeder in haar overpeinzingen stoort met de zin : Onno heeft weer geen drukje gedaan.

...
06.12 | 21:30

Dag Aukje,

Wat een leuke verhalen! Wij hebben het café in Blesdijke gekocht en willen heel graag het boek kopen. En natuurlijk ben je welkom.

Margreet en Piet

...
05.12 | 23:29

Ben op zoek naar de reclame’onthoud de gezelligheid en vergeet de vlekken”. Was dat ook dash?

...
05.12 | 14:33

Ik heb Peter gekend we speelde vaak met Japie Rot in het westzijderveld. Ik zelf woonde op Willemstraat 19

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE