Aukjeshobbys

Koot en Bie

Simplisties Verbond

Van Kooten en De Bie was een cabaretduo dat bestond uit Kees van Kooten en Wim de Bie en dat vooral bekend is geworden door hun televisieprogramma's.

Het duo begon in 1963 bij de radio als de Kliesjeemannetjes. Vanaf 1969 werkten ze mee aan diverse televisieprogramma’s, zoals Hadimassa en Het Gat van Nederland. In 1974 begonnen ze met het Simplisties verbond met een mattenklopper als symbool.

 

Met hun televisieprogramma Van Kooten en De Bie (kortweg Koot en Bie) waren ze razend populair in de jaren 80 en 90. In de periode vanaf Het Simplisties Verbond tot aan 1998 werden de programma's voor de VPRO door een vast kernteam gemaakt. Naast het duo van Kooten en De Bie zelf, bestond het team uit: geluidsman Roel Bazen, cameraman Paul Bos, grimeur Arjan van der Grijn en producer Maud Keus.

Kees en Wim kennen elkaar van de middelbare school.

Kees van Kooten

Kees van Kooten

Hij werd in 1941 geboren in Den Haag. Zijn werkelijke naam is Cornelis Reinier van Kooten. In 1968 trouwde hij met Barbara Kits. Zij speelde mee in sommige schetsjes, onder andere als Cocky van der Laak. Ze hebben twee kinderen, zoon Jasper en dochter Kim, die beide ook bekend zijn. Naast de samenwerking met Wim de Bie schreef Kees van Kooten ook diverse boeken, die goed verkocht werden.

Wim de Bie

Wim de Bie

De Bie werd geboren in de Haagse Parsifalstraat. In 1961 zag hij een advertentie van de Nederlandse Radio Unie voor een opleiding tot radiocabaretier. Hij verhuisde van Den Haag naar Amsterdam, waar hij ging werken voor de uitgeverij De Arbeiderspers om deze opleiding te kunnen betalen. Toen hij zijn diploma had behaald, vroeg Co de Kloet hem om het radio-jongerenprogramma Multiplex te gaan doen. Wim de Bie heeft een zoon.

De tegenpartij

Van Kooten en de Bie hebben veel nieuwe woorden en uitdrukkingen aan de Nederlandse taal toegevoegd.

Denk aan scheurgras, de tuin winterklaar maken, doemdenken, geen gezeik, iedereen rijk, mag ik even een teiltje, en wel hierom, oudere jongere, Mozes kriebel en vrije jongens.

In hun programma deden Van Kooten en De Bie veel zelfverzonnen typetjes, bijvoorbeeld Jacobse en van Es, Ge en Arie Temmes, Cor van de Laak, wethouder Hekking, Arie Temmes, Koos Koets en Robbie Kerkhof. Maar ze speelden ook typetjes die geïnspireerd waren door bestaande bekende Nederlanders. Denk aan Martin Simek, Henk van der Meijden en Ed van Thijn.

Af en toe zie je Koot en Bie nog op de televisie. Vaak met een compilatie van hun vroegere programma's. De laatste keer was op woensdag 27 maart 2019 in het programma "Van Kooten en de Bie's moeders de vrouwen". Dit naar aanleiding van het thema van de boekenweek. Het valt op hoe bijzonder actueel de meeste programma's zijn, ze hadden een zeer vooruitziende blik.

Via Bol.com zijn er dvd's van het duo te bestellen. Dit is mijn favoriet: "Toen Blijkt Nu" . Als je op voornoemde link klikt krijg je alle informatie over deze dvd en kan je hem meteen bestellen. Als je hem vandaag voor 23.59 uur besteld, heb je hem morgen al in huis.  Dat betekent 540 minuten kijkplezier! 

Als je op "Toen Blijkt Nu" klikt kom je op de pagina van bol.com. Je kan hier natuurlijk ook iets anders bestellen, wat je maar wilt.

Een blonde vriendin

Winterklaar

De aleenstaande vandaal!

Datingshow!

Verborgen camera

Bossen mannen!

Volkstuinbelasting

De mobiele vrouw

Via bol.com zijn er dvd's van het duo te bestellen. Dit is mijn favoriet: "Toen Blijkt Nu" . Als je op voornoemde link klikt krijg je alle informatie over deze dvd en kan je hem meteen bestellen. Als je hem vandaag voor 23.59 uur besteld, heb je hem morgen al in huis.  Dat betekent 540 minuten kijkplezier! 

Witte boorden criminaliteit

HBS

Foute jeugdboeken

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!