Aukjeshobbys

Margriet Eshuijs

Margriet Eshuijs is geboren in Zaandam. Ze groeide op aan de Dam in de muziekwinkel en muziekschool van haar ouders. Vader en moeder Eshuijs waren beiden muzikant. Vader speelde accordeon en moeder contrabas.

Al op driejarige leeftijd speelde Margriet accordeon. Later speelde ze ook gitaar. Ze was negen jaar toen ze slaggitaar in de Bright Stars ging spelen. Het was een bandje van Hennie Huisman.

 

Twee jaar later speelde ze sologitaar in The Marileens, samen met Ria Dekker en Leen Schoen. Later werd Hennie Huisman de drummer van de band. Ze traden op in dansscholen, in Ons Huis en in de Volksbond in Zaandam. Omdat de band en het publiek nog jong was, ging dat onder toeziend oog van de ouders

Na de Marileens speelde ze in diverse bandjes in de Zaanstreek. Ze heeft na de middelbare school twee jaar Engels en Nederlands gestudeerd, maar toen stopte ze met de studie om zangeres te worden.


In 1973 starte ze met de groep Lucifer met Hennie Huisman op drums. Ze speelden onder andere op een boot van de Holland Amerika Lijn en in nachtclubs. Het was geen vetpot, want de gages waren laag.

Margriet overwoog om te stoppen als zangeres en haar studie weer op te pakken.

Lucifer had inmiddels in 1975 het nummer "House for Sale" opgenomen. Helaas deed het nummer niets en dat was een teleurstelling. Drie maanden na het uitkomen werd overwogen de groep maar op te heffen. Maar toen kwam de omslag. Ze werden uitgenodigd voor het Engelse tv-programma Opportunity Knocks.

 

Hierna werd het nummer in Nederland opgemerkt door Radio Veronica en werd het regelmatig gedraaid. Het werd een grote hit.

Er volgden veel optredens voor de televisie, zoals bij Willem Duys, Toppop en Sjef van Oekel. De band heeft vijf jaar bestaan en toen had Margriet er genoeg van, ze had het idee dat ze geleefd werd.

Omdat ze inmiddels naamsbekendheid had gekregen besloot ze als de Margriet Eshuijsband verder te gaan.

 

Ze vond het moeilijk om aan goed repertoire te komen.

 

Ze speelde graag eigen muziek en geen covers.

 

In 1981 kwam "Black Pearl" uit en werd een grote hit. Ook de Lp "Right on Time", waar het nummer opstond was een succes. Beiden kregen een Edison. Na een fantastisch optreden op Parkpop in Den Haag speelde de groep anderhalf jaar lang in clubs en op festivals. Ook op de radio was de Margriet Eshuijsband regelmatig te horen, zoals in Countdown Cafe.

Toen er na het het succes van "Black Pearl" niet snel weer een grote hit kwam, werd haar platencontract opgezegd.
Inmiddels zong Margriet mee met het Metropool orkest en zong ze op veel platen de derde stem, zoals bij Herman Brood en Andre Hazes.

Ook deed ze veel commercials. In 1986 stopte Margriet met haar werk als backing zangeres en werd docent aan het concervatorium in Leeuwarden en Alkmaar.

Ze deed solo optredens, waarbij ze  zichzelf begeleidende achter de vleugel en ze speelde in een Nijmeegs bandje, the Dream, van singer-songwriter Maarten Peters die op dat moment een hit had met "White horses in the snow".


Maarten Peters, met wie ze inmiddels een relatie had, ging liedjes voor haar schrijven.


Margriet deed theater toernees door heel Nederland. Ze is altijd muziek blijven maken en nam vele cd's op. Vaak in samenwerking met Maarten Peters. Na de cd's 'The Wee Small Hours' (1993) en 'Shadow Dancing' (1996) richtten zij hun eigen platenmaatschappij op.

Eshuijs vierde haar 25-jarig jubileum als professioneel popzangeres met de live-cd 'Step Into The Light'. Er volgde een succesvol theatertournee.

De dvd Margriet Eshuijs is het ultieme statement van Margriet. Het is een registratie van het theaterpopconcert "In Concert" dat op 17 maart 2004 is opgenomen in een uitverkocht Zaantheater. Ook de pers was enthousiast.

Op de dvd staan 21 liedjes, waaronder "House for sale" en "Black Pearl".

Op 18 januari 2012 kwam Margriet Eshuijs in het programma van Ali B: "Op Volle Toeren".

Ze werd gekoppeld aan rapper RB Djan. De bedoeling van het programma was een hit van elkaar onder handen tenemen en daar een eigen versie van te maken. Dat was een succes en ze kwam in De Wereld Draait Door.

In 2017 toerde ze met haar soloprogramma "Journey" door Nederland. Ze koos voor optredens op bijzondere podia en in monumenten. 

 

Bronnen: De website van Margriet Eshuijs, Wikipedia, Interview in het AD en Woonmagazine, De Zaanse pophistorie en het boek: Beatmeisjes van Frank Dam.

Margriet Eshuijs PopUpKoor

Het Margriet Eshuijs PopUpKoor is een koor dat 20 keer met ekaar repeteert en werkt aan beter zingen met een goed en zeer divers repertoire en een uitvoering op een spraakmakend podium.

info@magrieteshuijs.nl.

 

Bezoekers aan deze pagina gingen ook naar Henny Huisman

http://www.aukjeshobbys.nl/169500622

 

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!