Aukjeshobbys

Zwembad Nijeholtpade

Zwembad Nijeholtpade 1933. Foto J. de Vries.

Het ongeluk op de Tjonger had nog meer gevolgen. In Nijeholtpade was men het direct over twee zaken eens. Er moest een ijsbaan komen, want de Tjonger was nu eenmaal verraderlijk en zou dat altijd blijven. De ijsbaan kwam er onder beheer van de ijsclub Nooitgedacht. Ten tweede was het toch te gek, dat in heel Weststellingwerf geen gelegenheid was om zwemmen te leren. Er werd een commissie gekozen en in een paar dagen was de zaak rond. Timmerman Pieter Oosterhof kreeg opdracht om een aantal badhokjes neer te zetten en een springplank te maken. In het begin van het zomerseizoen had Nijeholtpade een zwembad aan de Linde. 

Het was meteen duidelijk dat ze maar één man als badmeester wilden en dat was Johannes Visser *. Hij kon goed zwemmen en hij had niet alleen in de winter van 1925 zes mensen uit het wak gehaald, maar al eerder reddingen gedaan.

Eens was hij schipper en werd van knecht eigen baas en vervoerde jarenlang zand en grind van de IJssel en de Panderse kop naar de Stellingwerven.

In en op het water behoefte niemand hem meer iets te leren. Zijn vrouw Aaltje ging hem helpen. Ze hield de badhokjes schoon en verkocht snoep en limonade. Visser zelf nam het zwemonderwijs ter hand. Wie het wilde leren, kwam aan een hengel en kreeg aanwijzingen. Wanneer Johannes oordeelde dat het genoeg was, kregen ze de boodschap, dat ze het nu wel kenden en dat ze niet meer “zollen verzoepen”. 

Zeer belangrijk was dat hij zijn leerlingen ook het reddend zwemmen bijbracht. De dorpscommissie stond achter hem en vond de Amsterdamse reddingsbrigade bereid in het afgelegen Nijenholtpade een demonstratie te geven van reddend zwemmen. Van heinde en verre kwam men naar het zwembad.

 

Gevaarlijk was het niet. De Linde had ter plaatse een harde zandbodem en was daar maar 1.20 meter diep. In de oorlog zijn de badhokjes verdwenen. Ze werden gebruikt om in de bossen schuilplaatsen voor onderduikers te bouwen.

 * notitie. Deze informatie klopt niet. Johannes Visser heeft het zwembad geheel in eigen beheer opgericht. 

 

 

 

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!