Aukjeshobbys

Een rondje Dam

Steun mijn website

Leuk dat je mijn website bezoekt. Mijn site kost geld voor onderhoud en beheer. Bestel je wel eens iets via bol.com? Dat is mooi. Ik krijg een commissie van 3% van de aankoopsom als je via mijn linkjes bol.com besteld. Zo kan ik een deel van de kosten betalen.

Ja! Ik wil dat aukjeshobbys blijft bestaan en bestel voortaan via een link op de site. Ik ga nu naar bol.com.

Ik wil eerst meer informatie en ga naar  http://www.aukjeshobbys.nl/133528243

De Dam in Zaandam is tegenwoordig een horecaplein met restaurants, eethuisjes, cafés en terrassen. Dat was voorheen wel anders, toen was het een echt winkelgebied en reden er ook gewoon auto’s rond het Czaar Peterbeeld. Er was maar één café restaurant de Karsseboom, dat als enige ook een terras had. In de jaren zestig kon je er in de bovenzaal op zondagmiddag dansen.

Er werden plaatjes gedraaid van de Beatles, Gerry en de Pacemakers en andere populaire bandjes. Op de plaats van de Karsseboom staat nu het Griekse restaurant Rhodos. Om de hoek was de Hema gevestigd. Daarnaast was de winkel van Tot en Beers. Hier kon je grammofoonplaatjes beluisteren en kopen. Henny Huisman werkte er als verkoper en werd later een televisiepersoonlijkheid.

Op de Dam naast de Karsseboom was de parfumeriewinkel De Oranje Deur en verderop de kantoorboekhandel Luto. We gaan in gedachten terug naar de overkant. Daar was de muziekwinkel van Eshuijs van de ouders van de zangeres Margriet Eshuijs.

Lange tijd zat hier het restaurant De Buurman. De moeder van Margriet heeft nog jaren boven het restaurant gewoond. Voordat de Buurman er in trok was het een kaas, wijn en delicatesse winkel De Best.

 

In het mooie pand daarnaast woonde de bekende arts, dokter Bax. Aan deze kant was ook de boekwinkel het Zaandams Boekhuis en de speelgoedwinkel van Duits.

Ook prominent aanwezig op de Dam was de bioscoop Apollo. Het was een belevenis om daar naar de film te gaan. In de pauze kwamen ze langs met snoep. Als je een beetje verkering had, zat je het liefst achterin en het maakte dan niet uit welke film er draaide. Toen in het begin van de jaren zestig, de West Side Story draaide, vergat je alles om je heen. De West Side Story moest je gezien hebben. Als je geld had, ging je het liefst nog een keer.

De Koperen Bel staat sinds 1976 op de Dam. Het is begonnen als café, maar uitgegroeid tot café-restaurant, waar je op het terras vaak nog lang van de zon kunt genieten. In mijn herinnering zat hier vroeger een kapperszaak met daarnaast de winkel van Welkers. Als je een mooi servies of glaswerk nodig had, kon je daar goed slagen.

Verderop de Damstraat in, was de bekende ijssalon van Pane. Deze was erg populair en een echte ontmoetingsplaats voor de jeugd.

Wat door de jaren altijd is gebleven is het beeld van Czaar Peter, dat al meer dan 100 jaar op de Dam staat. Hij stoort zich niet aan de drukte om zich heen en blijft stug doorwerken aan zijn boot.

Wandeltocht naar de Dam. Met mooie opnames vanuit de lucht

Oud Zaandam een compilatie

Meer weten over de Zaanstreek?

Lees het bijzondere verhaal over hoe de Bullekerk aan de Westzijde in Zaandam aan zijn naam kwam.

http://www.aukjeshobbys.nl/169500628

Leuk hoor, maar ik ga liever naar de home pagina.

Hans Kerssens. 23.03.2017 10:22

Naast Welkers zat vroeger kapper Kremer.

Aukje 15.01.2014 18:25

Piet Riet. Je heb helemaal gelijk. Ik heb het aangepast.

Piet Riet 13.01.2014 21:45

Leuke site.. Kom hier vanavond voor het eerst. Wil daarnaast toch een opmerking plaatsen, in het pand van Eshuis was niet le cockelon gevestigd, maar de Best

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!