Aukjeshobbys

Oud Zaandam Begin van de Westzijde

Steun mijn website

Leuk dat je mijn website bezoekt. Mijn site kost geld voor onderhoud en beheer. Vind je dat mijn site in de lucht moet blijven? Bestel je wel eens iets via bol.com? Dat is mooi. Ik krijg een commissie van 3% van de aankoopsom als je via mijn linkjes bol.com besteld. Zo kan ik (een deel) van de kosten betalen.

Ja! Ik wil dat aukjeshobbys blijft bestaan en bestel voortaan via een link op de site. Ik ga nu naar bol.com.

Ik wil eerst meer informatie en ga naar  http://www.aukjeshobbys.nl/133528243

Oud Zaandam door Appie Jacobsen

Appie Jacobsen is geboren op de Bloemgracht in Zaandam. Dat was toen het oostelijke deel waar Zaandam overging in grasland tot Oostzaan, dus het Oostzijderveld. Hij is geinteresseerd in de geschiedenis van de Zaanstreek. Sinds een aantal jaren schrijft hij hierover op de site van Rayon: Historisch Zaanstreek.

Al zes jaar besteedt hij aandacht aan de Zaanstreek op zijn facebookpagina. Met zijn toestemming plaats ik een verhaal van hem zijn op mijn website. Ook de prachtige oude foto's neem ik van hem over. Ik woon op een pad, dat uitkomt op de Westzijde in Zaandam.

De Westzijde in vroeger tijd

Het zal bij het zien van de eerste zeg maar gerust antieke foto duidelijk zijn, dat de Westzijde veel aan rust en statigheid heeft verloren. We kijken hier in noordelijke richting door de Westzijde. 

Je kon een handkar gewoon langs de weg laten staan en je kon gewoon midden op straat lopen, auto's waren wereldwonderen, en bomen waren in het straatbeeld van toen niet meer dan normaal. Ik zal niet zeggen dat er veel gesloopt is, er is echter wel erg veel verbouwd. Zoals op de eerste foto zag het er in 1900 uit. De tweede foto laat zien hoe het er rond 1974 uitzag, in de tijd dat de Zaandorpen samengevoegd werden, dus toen het Zaanstad werd.

De laatste foto van dit stukje Westzijde laat zien hoe het er kort geleden uitzag. Wat u mooier vind weet ik niet, maar ik zou toch voor het beeld van de eerste foto kiezen.

De deftigste straat van Zaandam, zo werd de Westzijde in die dagen genoemd. Op de foto hieronder ziet u een beeld zoals het er in 1910 uitzag. Dit gedeelte werd ook wel de Molenbuurt genoemd. Hier gezien in de bocht bij de doopsgezinde kerk, met rechts wat toen nog het huis van mevrouw Hondius-Tromp was.

Later zoals op de volgende foto is te zien, vestigde de heer H. W. Flentrop zich hier, en werd de blinde zijgevel gewijzigd en boven de middenlijst van een forse reclame voorzien: "neemt hier Uw abonnement voor pianostemmen". De nog latere verbouwing tot winkel heeft dit statige woonhuis wel heel grondig verknoeid.

Op de volgende zie je de  "de villa" bewoond door Cornelis Corver van Wessem. Deze villa werd later de Kamer van Koophandel en nog later Brasserie "De Kamer" en het depot van de kunstuitleen.

Binnenkort vestigt hier een kinderdagverblijf.

In de voortuin staat het monument ter herinnering aan Jan Bonekamp en Hannie Schaft, twee verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog die op deze wijze blijvend geƫerd worden.

Over Hannie Schaft verscheen een film naar een boek van Theun de Vries, "Het meisje met het rode haar".

Naar de Homepagina.

Wil je meer informatie over het boek? Klik hiernaast dan even op Zaans uitzicht.

Speciaal voor de lezers van mijn site heb ik het volgende boek geselecteerd. Zaans uitzicht

Het bevat prachtige wandelroutes door de Zaanstreek. En dat allemaal voor 9.95 euro. Exclusief verzendkosten van bijna 2 euro, dat dan weer wel. Maar misschien vind je nog meer interessante aanbiedingen en als je meer besteedt zijn de verzendkosten vaak gratis.

Zaans uitzicht

De Zaanstreek kent vele mooie plekjes. Fred Sanders, directeur van woningcoropatie ZVH, is geen Zaankanter van geboorte, maar hij woont al jaren met plezier in deze streek. Samen met tekstschrijver Ed Pielkenrood en fotograaf Jeroen Breeuwer verkende hij de mooiste plekjes in de Zaanstreek. Het resultaat: een verrassend Zaans uitzicht

Mijn tip! Het boek: Het meisje met het rode haar. Dit kost als E-book maar 5 euro. Veel leesplezier!

 

Om naar de Homepagina te gaan voor het laatste nieuws klik je op deze link.

 

http://www.aukjeshobbys.nl/133528213

Anne 27.10.2018 18:25

hallo ik ben er kort geleden achter gekomen dat op de ZUIDDIJK ,WAAR NU TEGENOVER DE IJS WINKEL EEN albert ahein heeft gezeten ,weet u ook waarneer dat was?

Aukje 15.11.2018 13:57

Ik weet alleen dat op 29 oktober 1954 een bestaande winkel een zelfbediening werd. Kijk ook eens op Stichting Albert Heijn Erfgoed

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!