Aukjeshobbys

Brand in Westerkoog

Het begin van de brand

Op zeven juni 1995 werd door een grote uitslaande brand het winkelcentrum Westerkoog in Koog aan de Zaan volledig verwoest.

De brand ontstond rond zeven uur in de avond en verspreidde zich via de systeemplafonds door het hele winkelcentrum. Dit ging in een razend tempo. De brandweer moest alle deuren van het centrum openbreken om bij het vuur te komen. Tijdens de brand deden zich ook nog verschillende kleine explosies voor.

Beginnen met blussen

Bij de brand kwamen hoge concentraties giftig koolmonoxide vrij. Omwonenden kregen in de loop van de avond het advies, binnenshuis te blijven en ramen en deuren te sluiten.

De concentraties van het dodelijke gas bleven echter zo hoog dat tegen middernacht werd besloten twintig gezinnen aan Mosterdland, Doktersland en Legerland te evacueren. Het gezondheidsrisico van een overnachting was te groot. Een deel van de gezinnen werd met bussen naar een sporthal vervoerd en daar opgevangen. Anderen vonden zelf tijdelijk onderkomen bij familie of kennissen. Ook huisdieren werden ondergebracht.

Wat een ravage

De rookontwikkeling was tot kilometers in de omtrek zichtbaar. De brandweer van Zaanstad zette groot materieel in. Er waren tweehonderd brandweerlieden bezig om de brand te blussen. Er waren twaalf autospuiten en acht waterkannonen actief.

Om elf uur was de brand meester en toen stonden van de meeste van de zeventien winkels alleen nog de muren overeind. Wat voor soort winkels waren er in Westerkoog gevestigd? Er waren twee banken, twee supermarkten, een Chinees restaurant en verschillende kleinere winkels, zoals een slager, een bakker, een bloemenzaak en een snackbar.

Na de brand

Ondanks dat er bij de brand hoge concentraties giftig koolmonoxide vrijkwamen, bleven persoonlijke ongelukken gelukkig uit. De schade beliep volgens de eerste schatting tenminste vijftien miljoen gulden. Dat is omgerekend ongeveer zeven miljoen euro.

 

Het ramptoerisme kwam op gang en de politie had de handen vol aan de vele honderden toeschouwers, die keer op keer de afzettingen negeerden. De inzet van politiehonden had nauwelijks effect.

De brand trok veel bezoekers

Ondanks herhaalde waarschuwingen trotseerden de belangstellenden de rookwolken met koolmonoxide. De brandweer was nog een dag bezig met nablussen.

De technische recherche van de regiopolitie Zaanstreek-Waterland kon geen oorzaak van de brand vinden.

De foto's komen van Europeana Collections en het Archief voor de Zaanstreek.

Als je deze pagina interessant vindt, dan zijn deze boeken mogelijk iets voor jou. Heel simpel te bestellen via Bol.com. Klik hier voor meer informatie De Geschiedenis van de Zaanstreek.

Andere online aanbiedingen vind je op de volgende pagina http://www.aukjeshobbys.nl/133528243

Wil je liever eerst meer verhalen lezen over de Zaanstreek? Klik dan op de link hieronder. Hier vind je een overzicht van alle verhalen.

 http://www.aukjeshobbys.nl/133528214

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!