Aukjeshobbys

De jaren 80

Het waren 80 roerige jaren. Denk aan de krakersrellen bij de kroning van Beatrix.

Onder de leus: 'Geen woning, geen kroning', werden er vele panden in Amsterdam gekraakt en braken er rellen uit.

 

De tekst gaat door onder het filmpje

Maar het waren ook de jaren van de disco. Overal in Nederland kon je in je disco outfit dansen op discomuziek. Wat waren populaire nummers? We dansten op de muziek van Gloria Gaynor, haar bekendste nummer “I will survive”. wordt nog steeds vaak gedraaid. Het nummer kwam al uit in 1979, maar werd opnieuw een hit in 1988.

 

Verder dansten we op muziek van de Bee Gees, Kool and The Gang, Abba, Madonna en Boney M.

Wat droegen we erbij? Denk aan neon kleuren, beenwarmers, leggings met wijde truien en natuurlijk enorme schoudervullingen. Het permanentje was populair bij mannen en vrouwen.

Op tv keken we naar de shows van Mies Bouman, Henny Huisman, Sonja Barend en Willem Ruis. De buitenlandse series Dallas, Dynasty en Miami Vice waren enorm populair.

De Yup stamt ook uit de jaren 80. Yup of Yuppie is de Engelse afkorting voor Young Urban Professional en de benaming voor een jonge man of vrouw uit de hogere middenklasse. Ze zijn trendgevoelig en zien er altijd goed en verzorgt uit.

Een yup heeft meestal geen kinderen en woont en werkt in een grote stad. Carrière, huis, auto en luxe artikelen zijn belangrijk.

De tekst gaat door onder het filmpje

 

Maar vergeet niet dat de jaren 80 ook crisisjaren waren met een hoog werkloosheidpercentage van meer dan 10 procent. In de jaren 90 trok de economie weer aan en daalde de werkloosheid.

Ik vind het ook altijd interessant wat we vroeger aten. In de jaren 80 werd de magnetron populair. Ik kocht een magnetron in 1987. Deze heb ik nog steeds.

De macaroni met tomatenpure en smak werd vervangen door lasagna. In het weekend at ik graag een broodje swoarma met knoflooksaus. Niets smaakte lekkerder na een avondje stappen.

We gingen meer buiten de deur eten, want er was steeds meer keus. Naar de Italiaan, de Griek en de Mexicaan.

 

Reclames in de jaren 80

Briefjes van vijf

Sonja Barend

Mensen die deze pagina leuk vinden, gaan ook naar de jaren 60.

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!