Aukjeshobbys

Zwembad de Blesse 2

We lazen in: "Zwembad in de Blesse 1" hoe Gerrit Ponne wou dat ook vrouwen mochten zwemmen. Hij gaf zijn dochter de eerste lessen op het zwemtoestel en toen ze dat doorhad, stuurde hij haar naar Groningen voor praktijklessen.

Na een paar maanden kon Martha zwemmen en gaf ze een demonstratie in de Nieuwe Aanleg. Een kleedgelegenheid was er niet, maar ze had het badpak al onder haar jurk aan en onder grote belangstelling, vooral van vrouwen, zwom Martha heen en weer over de plas. 

Toen wilden alle vrouwen zwemmen. Gerrit Ponne had weer wat losgemaakt. Het droogzwemmen konden ze leren in de drukkerij. Hier werden de eerste beginselen bijgebracht door Froukje Visser.

Wolvega werd wakker. Op 27 mei 1924 kwamen er een man of veertig bij elkaar in het nutsgebouw om eens te vernemen wat de commissie tot oprichting van een zwembad onder voorzitterschap van dominee Bangma bereikt had.

 

Daar werd bekend gemaakt dat men van de provincie een stukje land aan de Linde kon kopen voor 1080 gulden. Dan konden ze een bassin maken van 52 meter dat aansloot op de oude Linde arm. De commissie had begroot dat er een bedrag van 3000 gulden nodig was om een kant-en-klaar zwembad te maken. 

Mijn opa Paulus Visser. De oprichter van het zwembad in de Blesse.

Er zouden kleedhokjes komen, steigers en springplanken. Het geld moest bij elkaar komen door het uitgeven van een obligatielening met aandelen van vijf gulden per stuk. Op de vergadering werd al 410 gulden toegezegd. Maar omdat nog niet eens de helft van het geld bij elkaar werd gebracht, ging het hele plan niet door.

Een paar jaar later had de mensenredder Johannes Visser in eigen beheer een zwembad aangelegd in Nijenholtpade. Het duurde tot 1931 toen zijn broer Paulus Visser het voorbeeld volgde en het initiatief nam om, ook in eigen beheer, een zwembad in de kromming van de Linde te maken.

 

Voor het vervolg ga je naar Zwembad de Blesse 3

Klik hier: http://www.aukjeshobbys.nl/449450027 

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!