Aukjeshobbys

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt was een beroemde Nederlandse dichteres en schrijfster. Ze schreef liedjes, hoorspelen, boeken, toneelstukken en musicals. Haar echte naam was Anna Maria Geertruida Schmidt. Haar vader was dominee in Zeeland. Annie ging werken in de bibliotheek van Vlissingen en hierna vertrok ze naar Amsterdam, waar ze werk had gevonden als bibliothecaresse. Later kwam ze terecht bij de krant Het Parool, waar ze tot 1958 werkte.

In de jaren vijftig had nog bijna niemand een televisie en luisterde men naar de radio. Zeer populair was de hoorspelserie "In Holland staat een huis" over de Familie Doorsnee. Ik herinner me dat ik een keer stout was geweest en voor straf niet naar de Familie Doorsnee mocht luisteren. Vreselijk was dat. Ik was een jaar of negen en of ik veel begreep van de serie vraag ik me af.

Er zaten allerlei bijzonderheden in, die voor die tijd heel gewaagd waren. Zo was een van de mannelijke personages, de winkelbediende Fred, homosexueel. Niet dat, dat werd gezegd. Want het "bestond" nog niet in Nederland. Heel subtiel had Annie dat aangegeven. Ze gebruikte voor die tijd  pittige taal. In een hoorspel liet ze iemand zeggen "dat hij die ander een schop onder zijn achterwerk zou geven". De volgende dag regende het opzeggingen en verontwaardigde reacties bij de VARA die het hoorspel had uitgezonden. Maar voor velen bleef ze een publiekslieveling.

Met Dick en zoon Flip

Annie leerde haar man Dick van Duijn kennen via een huwelijksadvertentie. Ze kregen een relatie, terwijl hij getrouwd was. Ze kregen samen een zoon Flip. Om hem de achternaam van Duijn te geven, trouwde ze met de vader van Dick. Ongehuwd moeder worden was geen optie in de jaren vijftig. Zelfs niet voor Annie, die in haar werk toch heel vooruitstrevend was.

Tijdens de opnames van de serie Lijn 32 op Zorgvlied, had ik even tijd om Annie's graf te bezoeken.

Met Dick woonde ze afwisselend in Frankrijk en Berkel Roderijs. Maar het liefst zou ze weer in Amsterdam wonen. Dat deed ze in 1982 na het overlijden van haar man. Ze verhuisde naar de Vossiusstraat.
In 1991 stopte ze met schrijven. Ze was inmiddels bijna blind. Na haar 84ste verjaardag vond men haar dood in bed. Naast haar bed stond een fles wijn en een fles met nog enkele pillen.

Dit ben ik. In de tv serie over Annie M.G. Smith.

In 2002 verscheen Anna, een biografie door Annejet van der Zijl. Dit boek wordt voorlopig beschouwd als de definitieve biografie. Een zevendelige televisieserie getiteld Annie M.G. is gebaseerd op dit boek en was in 2010 te zien bij de Vlaamse en Nederlandse publieke omroep. Ik heb toen de hele dag als figurant op de set gezeten in Amsterdam Noord. Zwaar in de make up. Het regende pijpenstelen. Uiteindelijk ben ik niet in beeld, als je de ene miniseconde bij het liedje: "Ik zou je het liefste in een doosje willen doen", niet meetelt. Wat komt er veel kijken bij zo'n opname. Wel zat ik de halve dag met de acteur Gijs Scholten van Aschat in een kamertje te wachten. Een acteur die ik bewonder.

De serie is op dvd verschenen. Annie M.G.

Zelf genoot ik van de kinderboeken van Abeltje en de A van Abeltje. Deze boeken zijn nog steeds in mijn bezit.
Ander bekende kinderboeken van Annie zijn: Jip en Janneke, Het schaap Veronica en Wiplala. Voor de televisie schreef ze onder andere:  Pension Hommeles en Ja zuster, nee zuster.

Er is een verzamelbox met zes films voor kinderen, maar ik vind ze ook leuk om te zien. Hier vind je meer informatie over de verzamelbox van Annie M. G. Schmidt


Hieronder volgt veel beeldmateriaal, zoals interviews, fragmenten uit tv - series, liedjes en meer. Ik kan mijn hele site wel vullen met het materiaal van Annie M.G. Schmidt. Kijk, luister en geniet.

Interview bij Ivo Niehe

Interview Ischa Meijer

annie mathijssen 20.05.2018 08:31

heb vanmorgen annie en ischa gezien op tv,GEWELDIG!!!!!!!!!!!!!!!!

Renée 10.08.2016 18:31

Geweldig mens,die Annie
ik heb dit intervieuw vanaf de eerste keer op TV nu al in de loop van de jaren een aantal keren gehoord, maar het blijft genieten

Nieuwe reacties

29.08 | 12:28

Ik ben op zoek naar een reclame uit de jaren 70 in Amsterdam op h...

07.08 | 12:10

Ik zoek een reclame waarin een man vraagt naar het beroep van de m...

03.08 | 14:40

Ik ben op zoek naar een reclame van krasloten waar een voetbalclub ...

27.07 | 21:28

Ik heb ooit nog een Extra Verzekering gekocht bij Hans de Wolf! Een veilig gevoel!